Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Λίπι: «Δομή ο Ολυμπιακός, αβέβαιες Ατλέτικο και Γιουβέντους»


Ο Μαρσέλο Λίπι μιλάει στο Onsports για τις πιθανότητες πρόκρισης Ολυμπιακού, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους στο Τσάμπιονς Λιγκ, τη σχέση του με την Ελλάδα, το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις προτάσεις από ελληνικές ομάδες, την «κυρία», την εθνική Ιταλίας και την Κίνα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο 66χρονος φημισμένος Ιταλός προπονητής:  


Ήσασταν για πολλά χρόνια προπονητής της Γιουβέντους, μια ομάδα που φέτος αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αρχικά, ήταν το φαβορί μαζί με την Ατλέτικο Μαδρίτης για να περάσει στον επόμενο γύρο, αλλά πιστεύετε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να μπει ανάμεσά τους μετά τα πρώτα αποτελέσματα;

«Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με έναν καλό προπονητή (Μίτσελ) και καλά δομημένη, μπορείς να πεις πολύ σταθερή τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι τόσο δεδομένη η πρόκριση της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Γιουβέντους».

Εσείς προσωπικά ήσασταν τεχνικός της Γιουβέντους σε πολλά παιχνίδια της εναντίον του Ολυμπιακού και άλλων ελληνικών ομάδων όπως του Παναθηναϊκού. Θυμάστε κάτι από αυτά τα ματς; Μπορείτε να αναπολήσετε κάποιες στιγμές τους;

«Τα θυμάμαι με θετικό τρόπο συνολικά, αλλά στους αγώνες υποφέραμε πολύ, με οργανωμένες ομάδες και πολύ επιθετικές».

Είχατε ποτέ πρόταση από κάποιον ελληνικό σύλλογο ή την ελληνική εθνική ομάδα;

«Είχα και από τους δύο προσφορές στο παρελθόν, αλλά δεν είναι σωστό να πω από ποιες ομάδες και ποιες περιόδους».

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους Έλληνες παίκτες; Μετά το Euro 2004 όλο και περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές παίζουν εκτός Ελλάδας και το ιταλικό πρωτάθλημα είναι από τους βασικούς προορισμούς τους.

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα μίγμα τεχνικής και αθλητισμού, με ένα καλό τακτικό αποτέλεσμα οργάνωσης της δουλειάς των σπουδαίων προπονητών, με πρώτο από όλους τον Ότο Ρεχάγκελ, τον νικητή του Ευρωπαϊκού του 2004, αλλά επίσης και τον Φερνάντο Σάντος».

Η Εθνική Ελλάδας έχει ανέβει επίπεδο μετά από το Euro 2004 και τώρα έχει νέο προπονητή, τον συμπατριώτη σας, Κλαούντιο Ρανιέρι. Θεωρείτε ότι θα είναι καλός διάδοχος του Ότο Ρεχάγκελ και του Φερνάντο Σάντος, οι οποίοι έφεραν μεγάλες επιτυχίες στην ομάδα;

«Ο Ρανιέρι έχει τεχνική γνώση και διεθνή εμπειρία για να συνεχίσει την καλή ελληνική παράδοση».

Εσάς ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα σαν χώρα; Γνωρίζετε την ιστορία ή τα μέρη;

«Πάντα είχα καλές σχέσεις με την πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μου είχε γίνει και πρόσκληση από τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, του οποίου το όνομα δεν το θυμάμαι τώρα, για να μιλήσω στους Έλληνες προπονητές. Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (Μίλαν - Λίβερπουλ) στην Αθήνα το 2007».

Από το 2012 είστε στο κινεζικό πρωτάθλημα. Τι έχετε βρει εκεί και σας έχει κάνει να μένετε εδώ και δύο χρόνια τώρα;

«Έχουμε χτίσει μαζί μια ποδοσφαιρική πραγματικότητα πολύ θετική, τεχνικές ποιότητες των ίσως καλύτερων Κινέζων παικτών και άριστη επικοινωνία. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και φιλόδοξο σωματείο».

Πριν πάτε στην Κίνα προπονήσατε για πολλά χρόνια την εθνική Ιταλίας. Είχατε τη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία. Τι είχε η ομάδα σας τότε που δεν είχε στα επόμενα τουρνουά, των Euro 2008 κα 2012 και του Μουντιάλ του 2014;
«Εκείνη την περίοδο είχαμε χτίσει μαζί μια ομάδα που είχε περισσότερες εξαιρετικές τεχνικές επιδεξιότητες σπουδαίων παικτών, υψηλής ποιότητας φυσική κατάσταση και σπουδαίους ανθρώπους πρώτα από σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις ξανά παρόμοια χαρακτηριστικά».

Εκτός από τις αρμοδιότητές σας στο ποδόσφαιρο συνεργάζεστε με την εταιρία ρολογιών, Hublot. Γιατί έχετε επιλέξει αυτή την εταιρία για να βλέπετε κάθε μέρα τι ώρα είναι;

«Επειδή είναι μια μεγάλη ομάδα σε εξέλιξη, που πάντα ψάχνει για την καλύτερη απόδοση, με την επιθυμία να συνεχίζει για να εκπλήξει. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις. Να κυριαρχεί στον κόσμο της εργασίας και του αθλητισμού».

Η σχέση σας με τον χρόνο ποια είναι; Ο χρόνος τρέχει διαφορετικά για κάθε άνθρωπο. Θεωρείτε ότι κάνοντας αυτό που αγαπάτε περισσότερο σάς βοηθάει να νικάτε τον χρόνο; Όπως όλοι όσοι αγαπούν τα σπορ και δουλεύουν για αυτά;

«Σίγουρα ανήκω στην ευοίωνη κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά που αγαπούν και αυτό σίγουρα βοηθάει στον χρόνο. Παρόλα αυτά, αυτός περνάει αδυσώπητα για όλους, ακόμη και για εμένα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου