Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Λεμονής: "Στην Αραβία με διαβατήριο τον Ολυμπιακό του Champions League" (photos)


Ο Τάκης Λεμονής περιγράφει στο Sport24.gr τη ζωή του στη Μπουραϊντά, λίγες μέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Αλ Ραέντ. Η ζέστη στη Σαουδική Αραβία, οι προσευχές, το πρωτάθλημα και το Champions League με τον Ολυμπιακό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του deal.


 Αναλυτικά όλα όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε :

-Από τη ζωή στην Αθήνα, σε έναν άλλο πολιτισμό, που διαφέρει σημαντικά από τον ελληνικό. Ποιο στοιχείο σας έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση;

"Πολλά εξαρτώνται από τον καιρό και από τις ώρες των προσευχών. Επηρεάζεται πολύ το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα κάνεις. Πότε, για παράδειγμα, θα ξεκινάει η προπόνηση, πότε θα σταματάμε 1-2 λεπτά εν ώρα προπόνησης για τις προσευχές. Η ζέστη είναι καταλυτικός παράγοντας για τις δραστηριότητες. Στις έξι το απόγευμα βραδιάζει, οπότε είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Τώρα σιγά, σιγά αρχίζει και κάνει περισσότερη δροσιά. Εννοώ να πάει η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου. Γενικά είναι σκληρή η ζέστη και δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις έξω. Δεν μπορείς να βγεις να περπατήσεις, δεν το αντέχεις. Όπου θέλουμε να πάμε, θα το κάνουμε με το αυτοκίνητο που υπάρχει air condition. Σε γενικές γραμμές αυτό το διάστημα ήταν δύσκολο. Τώρα, από τον Οκτώβριο, θα πέσει και άλλο η θερμοκρασία με βάση όσα με πληροφορούν".

Η μπούργκα και η περιφραγμένη περιοχή
*       
-Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την πόλη;

"'Εχει περίπου 700.000 κατοίκους. Εμείς μένουμε σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο, αλλά έχουμε βρει τα σπίτια που θα μείνουμε. Είναι σε μια περιοχή όπου ζουν μονάχα ξένοι. Είναι περιφραγμένη περιοχή με 300 σπίτια, όπου υπάρχουν τα πάντα. Δεν μπαίνουν Άραβες και κυκλοφορείς όπως θέλεις. Το ιδιαίτερο, όπως φαντάζεσαι στη Σαουδική Αραβία, είναι με τις γυναίκες, που είναι υποχρεωμένες να φορούν τη μπούργκα. Η συγκεκριμένη περιοχή που θα μείνουμε δεν είναι μακριά από το προπονητικό και από το γήπεδο. Περίπου στα 10 λεπτά. Είναι όλα μια χαρά".

-Άλλους Έλληνες έχετε συναντήσει εκεί;

"Μου είπαν ότι ζει εκεί μια οικογένεια Ελλήνων, αλλά μέχρι τώρα δεν τους έχουμε συναντήσει. Να σου πω την αλήθεια τα περίμενα εκεί πιο δύσκολα τα πράγματα και γενικά την προσαρμογή. Αλλά με τους Έλληνες οι Σαουδάραβες έχουν τρομερή σχέση, μας συμπαθούν. Αυτός ο λαός, οι Άραβες, δείχνουν πολύ καλή διάθεση απέναντι στους Έλληνες".

-Η μέρα πώς περνάει στη Μπουραϊντά; Πώς είναι η καθημερινότητα;

"Οι ρυθμοί είναι λίγο περίεργοι για εμάς λόγω της ζέστης. Τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα. Οι επιχειρήσεις κλείνουν από τις 12.00 μέχρι τις 16.00, και για θρησκευτικούς λόγους. Μετά τις 16.00 μπορείς να βγεις στην αγορά και να πας ας πούμε σε ένα αντίστοιχο Mall που κλείνει στις 24:00. Εμείς έχουμε αρκετό χρόνο για δουλειά. Σηκωνόμαστε το πρωί και μελετάμε τη δική μας ομάδα και τις άλλες".

-Το μικρό διάστημα που είσαι στη Μπουραϊντά, θυμάσαι κάποιο περιστατικό που ήταν εντελώς ασυνήθιστο για εσένα;

"Πήγα προετοιμασμένος. Επηρεάζει ο καιρός όπως σου είπα. Δεν μπορείς να κάνεις διπλές προπονήσεις. Μόνο γυμναστήριο για παράδειγμα το πρωί. Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν αρκετά, στα πάντα. Ακόμα και στο Ραμαζάνι που θα υπάρχει, το προπονητικό πρέπει να το προσαρμόσεις με βάση αυτό. Όλη την ημέρα οι παίκτες δεν τρώνε και δεν πίνουν. Το βράδυ δεν μπορείς να κάνεις προπόνηση, γιατί τότε μπορούν να φάνε. Οπότε, επιδιώκεις το πρόγραμμα να μην είναι τόσο βαρύ. Διαφορετικά εξαντλείται ο οργανισμός".

-Η πόλη στην οποία βρίσκεσαι πώς είναι; Έχει πράσινο; Τα κτίρια;

"Αυτή τη στιγμή γίνονται πολλά έργα. Φτιάχνουν τούνελ, γέφυρες... Έχουν μεγάλους δρόμους. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω προλάβει να δω και πολλά. Με το θέμα της οδήγησης δεν τα πάνε και τόσο καλά εδώ οι ντόπιοι. Είναι λίγο απρόσεκτοι. Πάντως δεν σου λείπει κάτι".

- Συνήθως τι επιλέγετε για το φαγητό σας;

"Το ξενοδοχείο που μένουμε είναι πεντάστερο και έχει τα πάντα. Μας έχουν πάει βέβαια και σε εστιατόρια με παραδοσιακά πιάτα. Εκεί υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες, όπως το ότι κάθεσαι και τρως στο πάτωμα, σε χαλιά. Ζεις έτσι την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. Υπάρχουν και εστιατόρια που μπορείς να προτιμήσεις άλλη κουζίνα. Δεν έχουμε πρόβλημα με το φαγητό".

-Όταν πρωτοπήγες πώς σε αντιμετώπισαν οι άνθρωποι της Αλ Ραέντ;

"Δεν σου κρύβω ότι εδώ και πολύ καιρό αναζητούσα να κάνω αυτό το βήμα. Το σημαντικό για εμένα ήταν το καλό μου βιογραφικό. Δηλαδή με τον Ολυμπιακό η πορεία μας στο Champions League. Είναι και να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Όταν δέχτηκα την πρώτη κρούση, μου έστειλαν ορισμένα λινκ στο διαδίκτυο, να δω τι μέρος του λόγου είναι η Αλ Ραέντ και να τους πω αν με ενδιαφέρει η προοπτική. Τους έκανα μια ανάλυση σχετικά με το τι πίστευα για την ομάδα. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν να ταξιδέψω στο Ριάντ για να μιλήσω με τον πρόεδρο. Είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει αναλάβει την ομάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά την «καθάρισε». Συζητήσαμε περίπου 4-5 ώρες και συμφωνήσαμε".

-Με τι ασχολείται ο πρόεδρος της ομάδας;

"Έχει ξενοδοχεία στο Ριάντ και σε διάφορες άλλες πόλεις της Σαουδικής Αραβίας".

"Πάμε για κάτι καλύτερο από την 9η θέση"

-Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας;

"Είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια πλασάρεται στις θέσεις 9-11. Ο στόχος είναι να πάει καλύτερα εφέτος. Ξεκίνησε με δύο ήττες στο πρωτάθλημα, έγινε μια ακόμα αφού ανέλαβα, με την Αλ Χιλάλ. Ήταν, βέβαια, τρία πολύ δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια, με ομάδες που είναι πολύ δυνατές. Και η Αλ Χιλάλ, και η Αλ Σαμπάμπ και η Αλ Ιτιχάντ, όπως και η Αλ Νασρ. Είναι μέσα στις πέντε καλύτερες ομάδες. Ιδιαίτερα η Αλ Χιλάλ του Γιώργου (σ. Δώνη) είναι κορυφαία. Την θεωρώ την καλύτερη ομάδα. Μπήκε στους 4 του Champions League, έχει καλό υλικό και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο Γιώργος. Έχει παίκτες με ταλέντο, αλλά αυτός τους έκανε ομάδα. Από ό,τι είδα στα παιχνίδια της, είναι στα φαβορί για να πάρει το Champions League. Έχει ελπίδες να το κατακτήσει...".

-Πρόβλημα με την επικοινωνία υπάρχει; Δυσκολεύεστε να συνεννοηθείτε;

"Είμαστε πάρα πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι. Έχω στην ομάδα έναν συνεργάτη, εκτός από τους τρεις δικούς μου που έφερα, ο οποίος είναι Μαροκινός, έχει ζήσει και έχει παίξει 15 χρόνια στο Βέλγιο. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και είναι εύκολη η συννενόηση. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί παίκτες στην ομάδα που μιλάνε αγγλικά. Γενικά με έχει βοηθήσει ο συγκεκριμένος βοηθός. Είναι εξαιρετικό παιδί και κάνει και καλή δουλειά στην ομάδα. Φαντάσου ότι και μεταφραστή να βρεις, αν δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο είναι δύσκολο να σου μεταφέρει επακριβώς όσα θέλεις να πεις στους ποδοσφαιριστές".

-Οι συνεργάτες σας ποιοι είναι;

"Ο Μιχάλης Καβαλιέρης, ο Γιάννης Ντουρουντός και ο Παναγιώτης Αγριογιάννης, που δούλευε στον Παναθηναϊκό ως προπονητής τερματοφυλάκων".

-Για πόσα χρόνια έχετε υπογράψει;

"Διετές είναι το συμβόλαιο. Το επίπεδο εδώ στο πρωτάθλημα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Καλοί οι αγωνιστικοί χώροι, γρήγορο ποδόσφαιρο, με ρυθμό, πάνω - κάτω η μπάλα. Είναι μια ευχάριστη για εμένα εμπειρία. Υπάρχει πίεση, θέλουν αποτελέσματα, αλλά καλό ποδόσφαιρο. Τους ενδιαφέρει να βλέπουν ωραίο ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα. Παρότι είναι είναι εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής, έχουμε έρθει εδώ με καλή διάθεση και όρεξη να πετύχουμε. Είμαστε αποφασισμένοι. Είναι και θέμα εγωισμού".

"Ρώτησαν τον Δώνη για εμένα και εγώ τον Δώνη"
*       
-Προτού πας στην Αλ Ραέντ, μίλησες καθόλου με τον Δώνη; Τον συμβουλεύτηκες;

"Μιλήσαμε την ημέρα που μου έγινε η πρόταση. Είπαμε αρκετά πράγματα που ήταν σημαντικά για εμένα, όπως για θέματα νοοτροπίας. Στην Αλ Ραέντ έψαξαν πολύ για εμένα προτού με επιλέξουν. Ρώτησε ένας παράγοντας τον Δώνη για εμένα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο και η παρουσία του Δώνη στη Σαουδική Αραβία. Πήρε το Κύπελλο, πήρε το Super Cup και καταλαβαίνεις ότι αυτό βοήθησε και τη δική μου περίπτωση. Και με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησα που δουλεύει στο Ντουμπάι. Είναι ίδιες νοοτροπίες".

-Πώς είναι δομημένο το πρωτάθλημα;

"Δίνουν μεγάλη βάση στις Εθνικές ομάδες. Δηλαδή σε τέτοιες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Εθνική είναι υπεράνω όλων. Αν θέλει ο προπονητής να κάνει ένα καμπ 20 ημερών, ας πούμε, παίρνει όσους παίκτες θέλει και οι ομάδες μπορούν να παίξουν δίχως επτά διεθνείς. Έχουν όμως και θρησκευτικές γιορτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή στο πρωτάθλημα. Εμάς μας βόλεψε αυτή η διακοπή μετά το ματς με τη Χιλάλ, γιατί όταν πήγα στην Αλ Ραέντ είχαμε 4-5 παίκτες τραυματίες. Θα γνωρίσω και καλύτερα την ομάδα. Οι μέρες αργίας εκεί είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. Όπως είναι το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνο το διήμερο δεν κάνουν τίποτα. Και προπονήσεις και αγώνες γίνονται".

-Πόσοι ξένοι επιτρέπονται;

"Υπάρχει το δικαίωμα για τέσσερις ξένους, εκ των οποίων ο ένας πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από την ασιατική ζώνη. Η μόνη θέση που δεν επιτρέπεται να πάρεις ξένο, είναι αυτή του τερματοφύλακα. Αυτό το κάνουν διότι θέλουν να παράγουν δικούς τους γκολκίπερ, εκτιμούν δηλαδή ότι εκεί έχουν αδυναμία".

-Σε τι κατάσταση είναι οι εγκαταστάσεις της Αλ Ραέντ;

"Χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις και επιδιορθώσεις. Αλλά θα έλεγα ότι είναι σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Να φανταστείς, κάναμε ένα φιλικό με την Αλ Σαμπάμπ. Πήγαμε στο προπονητικό της και πάθαμε πλάκα. Το προπονητικό τους είναι κανονικό γήπεδο, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί την έδρα μιας ομάδας της Super League. Και που να δεις, τα γραφεία, τα κτίρια, τα εστιατόρια που υπάρχουν...".

-Το γήπεδό σας πόσους θεατές χωράει;

"Γύρω στους 25.000. Όλα τα γήπεδα, εκτός από ορισμένες ομάδες, είναι στο ίδιο στυλ. Είναι χτισμένα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών που έχουν τεθεί. Το δικό μας γήπεδο θα γεμίσει στο τοπικό ντέρμπι με την Al Taawon, με την οποία υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα. Αλλά και με την Αλ Χιλάλ και την Αλ Ιτιχάντ, που είναι μεγάλες ομάδες. Αν πηγαίνει καλά η Αλ Ραέντ, ίσως να έρχεται στο γήπεδο 10.000-15.000 φίλαθλοι. Δεδομένα έρχονται 5.000 θεατές σε κάθε ματς. Είναι λαός οι Σαουδάραβες, που ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με το ποδόσφαιρο".

-Είσαι σε θέση να συγκρίνεις τη δική σου ομάδα με κάποια ελληνική; Η Αλ Ραέντ, δηλαδή, με ποια ελληνική ομάδα θα μπορούσε να παρομοιαστεί;

"Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να συγκρίνω, γιατί δεν έχω δει καλά όλες τις ομάδες. Η Αλ Χιλάλ με την οποία παίξαμε, μπορώ να σου πω όμως ότι στην Ελλάδα κοντράρει στα ίσια όλες τις ομάδες. Έχουν 15 παίκτες πρώτης γραμμής. Έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν ένα σωρό χρήματα και να πάρουν όποιο παίκτη θέλουν".

-Τα χρήματα που δίνονται σε τι βαθμό κυμαίνονται;

"Ανάλογα με τι θα το συγκρίνεις. Αν το συγκρίνεις με Ελλάδα, είναι πολύ καλύτερες οι αμοιβές. Οι ξένοι παίρνουν τα περισσότερα χρήματα, υπάρχουν όμως και ντόπιοι που κοστίζουν αρκετά".

-Η οικογένεια θα μείνει πίσω ή θα σας ακολουθήσει;

"Μόλις βολευτούμε θα έρθει και η σύζυγός μου στη Μπουραϊντά. Τα παιδιά μένουν μόνιμα στην Αθήνα".







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου