Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Απόφαση-ΣΟΚ της UEFA


Μερικώς κλειστό θα είναι το ένα "πέταλο" του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στο πρώτο ματς κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε από την UEFA για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών του στην αναμέτρηση με την Άντερλεχτ. Καταθέτουν έφεση οι ερυθρόλευκοι.



Όπως μετέδωσε πρώτο το Reuters και στη συνέχεια ανακοίνωσε επίσημα η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τμήμα του ενός "πετάλου" στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (μέρος του βόρειου τμήματος των κερκίδων, χαμηλά προς τον αγωνιστικό χώρο) θα μείνει κλειστό για την πρώτη αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς η UEFA τιμώρησε τους Πρωταθλητές Ελλάδας για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στο ματς με την Άντερλεχτ. Πρόστιμο 30.000 ευρώ στο σύλλογο του Πειραιά επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.


Ρατσιστικό σύνθημα δεν ακούστηκε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στο παιχνίδι με την Άντερλεχτ, αλλά ο Ολυμπιακός την... πληρώνει για ένα πανό ρατσιστικού περιεχομένου που αναρτήθηκε στο πέταλο της "Θύρας 7" (σ.σ. κάτι σαν ζωγραφιά).

Συγκεκριμένα, η UEFA ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες της FARE (Football Against Racism in Europe) για ρατσιστικές συμπεριφορές στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Άντερλεχτ στις 10 Δεκεμβρίου. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία έλαβε σοβαρά υπόψιν της τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν και αφορούσαν την ανάρτηση πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FARE, υπήρχε οπτικό υλικό.

Έτσι, το πειθαρχικό σώμα της UEFA αποφάσισε να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό, αλλά και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (στο ματς με την Ντόρτμουντ, πρόστιμο 40.000 ευρώ), ενόψει των πρώτων αγώνων τους για τη φάση των "16" του Champions League. Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, υποχρεούνται να κρατήσουν κλειστό ένα τμήμα από το "πέταλο" της "Θύρας 7", στην πρώτη αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 25 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο της τη χρήση λέιζερ (άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κανονισμού) και πυροτεχνημάτων (άρθρο 16 του Π.Κ.) και την ελλιπή οργάνωση (άρθρο 4 των Κανόνων Ασφαλείας), τιμωρώντας τους ερυθρόλευκους και με το πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Ο Ολυμπιακός αναμένεται να καταθέσει έφεση εντός τριών ημερών σε βάρος της απόφασης, ελπίζοντας στην άρση της ποινής.

Ανάλογη ποινή είχε επιβληθεί μέσα στη σεζόν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (στο Champions League) και τη Λάτσιο (στο Europa League, κεκλεισμένων των θυρών το γήπεδο). Οι Ιταλοί έκαναν έφεση (οι Ρώσοι πάλι όχι) και η UEFA αποφάσισε εντέλει να μείνει κλειστή μόνο η θύρα των οργανωμένων οπαδών της Λάτσιο, ενώ εξαφάνισε και το πρόστιμο των 40.000 ευρώ που είχε αρχικά επιβάλλει στους Ρωμαίους.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της UEFA αναφέρει:

"Ο Ολυμπιακός τιμωρείται από την UEFA λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων των οπαδών του, των καπνογόνων και των πυροτεχνημάτων, αλλά και για την χρήση λέιζερ. Θα υπάρξει μερική τιμωρία του γηπέδου της ελληνικής ομάδας – το χαμηλότερο τμήμα των κερκιδών στη βόρεια πλευρά- για το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας. Επίσης, θα επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ.

(...) Ο Ολυμπιακός, όπως και η Ζενίτ, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν έφεση κατά της απόφασης, εντός των επομένων τριών ημερών, από τη στιγμή που θα λάβουν και γραπτά την απόφαση.

Ο αγώνας ενάντια στον ρατισμό είναι μέσα στις υψηλότερες προτεραιότητες της UEFA. Το ευρωπαϊκό διοικητικό σώμα έχει μηδενική ανοχή ως προς τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις τόσο στο γήπεδο, όσο και τις κερκίδες. Όλες οι εκδοχές των ρατσιστικών συμπεριφορών τιμωρούνται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τους νέους πειθαρχικούς κανονισμούς της UEFA, που ψηφίστηκαν την 1η του Ιουνίου, ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό έχει ανανεωθεί και η καταπολέμησή του έχει ανέβει ακόμα ένα επίπεδο ψηλότερα, κάτι που οδηγεί σε ακόμα περισσότερες τιμωρίες που θα καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές".

Πηγή: RedPlanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου