Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ο Μαρινάκης, ο Κόκκαλης, οι Αγγελόπουλοι και η... Χρυσή Αυγή


Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλης Κουντούρης, έδωσε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο "ΦΩΣ" και μίλησε για τους ηγέτες του συλλόγου, για τους Μίτσελ, Μπάγεβιτς, για τα χρέη, τον Μιραλάς τον Μήτρογλου και για πολλά ακόμα!

Αναλυτικά τα όσα ενδιαφέροντα είπε…

-Να ξεκινήσουμε από τα χρέη του Ερασιτέχνη;

Κλείνουμε την τρίτη χρονιά τώρα από τότε που αναλάβαμε, θα τελειώσει η επόμενη σεζόν και δεν θα χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε κανέναν! Είτε σε παίκτες είτε σε προμηθευτές. Αυτό είναι σημαντικό. Ήδη δεν χρωστάμε τίποτα από το μπάτζετ που φτιάχνουμε κάθε χρονιά. Εμείς δηλαδή δεν δημιουργήσαμε καθόλου νέα χρέη. Αντιθέτως, αποπληρώνουμε τα χρέη που βρήκαμε, όλα αυτά τα εκατομμύρια. Το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν τελειώσει όλα, κάτι λίγα μένουν, γύρω στα 200.000 ευρώ.

-Ποιοι σε βοήθησαν από τότε που ανέλαβες; Είτε οικονομικά είτε με την πείρα τους και τη γνώση τους στα θέματα του Ερασιτέχνη.

Η σειρά είναι αυτή: Πρώτον, ο Μαρινάκης. Δεν έχει σημασία η ποσότητα των χρημάτων με τα οποία μας έχει βοηθήσει, όσο η εγγύηση ότι θα έβαζε πλάτη αν χρειαζόταν. Δεν θα αναλάμβανε κανείς τον Ερασιτέχνη αν δεν υπήρχε αυτή η εγγύηση του Μαρινάκη.

-Ισχύει και για εσένα αυτό;

Βεβαίως. Με παρότρυνε τρεις φορές ο Μαρινάκης. Μου έλεγε «δεν βρίσκω κανέναν να αναλάβει, μπες εσύ». Εγώ είχα ζητήσει προθεσμία για να ψαχτώ, μού πήρε τέσσερις μήνες να το ερευνήσω. Ήμουν ήδη στην προηγούμενη διοίκηση σωτηρίας του Ερασιτέχνη που είχε κρατήσει η θητεία της ένα επτάμηνο. Και πήρα την απόφαση, πήρα το ρίσκο, διότι για εμένα αυτή εδώ δεν είναι μια δουλειά, είναι λειτούργημα, είναι ιερό καθήκον, να υπηρετώ ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού τον τεράστιο αυτό σύλλογο, τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας. Ήταν ένα έργο που έπρεπε να φέρω εις πέρας, ήταν σοβαρή αποστολή, δεν ήταν απλώς «πέτυχα ή απέτυχα». Δεν επιτρεπόταν να αποτύχω. Αν λοιπόν πήγαινε στραβά, έπρεπε να ξέρω από πού θα έβρισκα την ύστατη βοήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήμασταν μέσα στην τσέπη του Μαρινάκη, όμως έπρεπε να σώσουμε τον Ερασιτέχνη ο οποίος βούλιαζε, τα χρέη συσσωρεύονταν και οι αθλητές ήταν απλήρωτοι για μήνες. Στον Ολυμπιακό έγινε αυτό που δεν γίνεται στα άλλα σωματεία. Βλέπεις ότι δεν κάνουν τίποτα οι άλλοι «μεγάλοι» για να βοηθήσουν τα σωματεία.

-Ο κόσμος δεν βοήθησε; Το «καπέλο» στα εισιτήρια; Οι συνδρομές οι υποχρεωτικές;

Αυτό θα έλεγα αμέσως τώρα. Χωρίς τον κόσμο τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει. Αυτός ήταν και ένας λόγος που κλήθηκα σε αυτό το πόστο. Επειδή ήξεραν ότι έχω ισχυρή σχέση με τον κόσμο, επειδή με εμπιστεύονταν πολλοί, έπρεπε να γίνει στράτευση του μεγάλου όπλου του Ολυμπιακού που είναι ο κόσμος του, η λαϊκή του βάση. Αν θέλουμε ο Ολυμπιακός να πηγαίνει καλά, πρώτα από όλα χρειάζεται ο κόσμος, διότι ένας επιχειρηματίας σήμερα είναι, αύριο μπορεί να μην είναι, σήμερα θα βάλει, αύριο μπορεί να μη βάλει, σήμερα έχει τη δυνατότητα, αύριο μπορεί να μην την έχει. Η βάση πάντα πρέπει να είναι ο λαός της ομάδας.

-Οργανωμένοι και ανοργάνωτοι.

Ναι, οργανωμένοι και ανοργάνωτοι. Ο οργανωμένος κόσμος, οι δεκάδες σύνδεσμοι σε Ελλάδα και εξωτερικό έκαναν την υπέρβασή τους, το ζήτησα προσωπικά εγώ διότι είχα τη σχέση μαζί τους, ζήτησα τη βοήθειά τους και την έδωσαν κάνοντας υπέρβαση. Κάθε χρόνο επί 3 χρόνια έβαζαν χρήματα εις βάρος τους και πρόσφεραν λεφτά στον Ερασιτέχνη. Φέτος είπαμε να ηρεμήσουν λίγο οι σύνδεσμοι διότι και αυτοί έχουν τα οικονομικά προβλήματά τους, ήδη έδωσαν πολλά, το έφεραν εις πέρας. Τελειώσανε οι σύνδεσμοι, τώρα το χρέος τους θα είναι όπως και του υπόλοιπου κόσμου. Οι σύνδεσμοι έκαναν το κάτι παραπάνω από τον υπόλοιπο κόσμο. Έδωσαν έξτρα λεφτά, συν αυτά που δίνει όλος ο κόσμος με την εγγραφή του ως μέλος, με το ποσοστό του από τα εισιτήρια που παίρνει νόμιμα ο Ερασιτέχνης, με τις ειδικές κάρτες φιλάθλων. Ο μεγάλος κόσμος του Ολυμπιακού συντήρησε τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, έχουμε μία βάση 60.000 ενεργών φιλάθλων-μελών που συνδράμουν οικονομικά. Τρομερή βάση, και ας αναλογιστούν τα άλλα σωματεία τι βάση έχουν, μιλάμε εκεί για 500 άτομα και για δύο χιλιάδες άτομα. Και θέλουμε αυτή τη βάση να τη διευρύνουμε ώστε ξοφλώντας όλα τα χρέη στο τέλος της σεζόν να πάμε για ακόμα μεγαλύτερους στόχους.

-Στοχεύεις την Ευρώπη; Στην Ελλάδα σάρωσαν τις κούπες τα τμήματα.

Πάντα η Ευρώπη πρέπει να είναι ο στόχος του Ολυμπιακού. Μιλάμε για μεγάλο σύλλογο, από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Λιγοστές ομάδες στην Ευρώπη έχουν τόσα τμήματα όπως ο Ολυμπιακός που να σαρώνουν τους τίτλους.

-Ποιες είναι;

Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, μαζί με κάποιες σέρβικες και τουρκικές, προσπαθεί να γίνει και η Μπάγερν.
Φέτος ήδη υπάρχουν τμήματα που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο στην Ευρώπη;
Τα τμήματα πόλο, το αντρικό μας και το γυναικείο μας. Πιστεύουμε ότι θα μπούμε στα φάιναλ φορ και φάιναλ σιξ.

-Γιατί κατάφερες εσύ να κάνεις αυτά που δεν κατάφερε καθόλου καλά η προηγούμενη διοίκηση Συγγελίδη; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Εγώ δουλεύω από το πρωί ως το βράδυ εδώ πέρα. Εξετάζουμε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν νομίζω ότι ο Συγγελίδης ασχολιόταν προσωπικά ο ίδιος. Του τα λέγανε, του τα κάνανε, έπεσε και πάνω στην κρίση, δεν μπόρεσε να αντεπεξέρθει και έφυγε. Την άφησε την ομάδα έτσι. Κακώς. Έπρεπε να συμμετέχει έστω και στο ελάχιστο στην καινούργια προσπάθεια.

-Δεν βοήθησε μετά;

Καθόλου.

-Του το ζητήσατε;

Ναι, επανειλημμένως.

-Πώς κατάφερες να γίνεις ηγετικό στέλεχος της ΘΥΡΑΣ 7 τόσα χρόνια, έχοντας τόσους πολλούς συνδέσμους και τόσο πολύ λαό, με ανταγωνισμούς και ζήλιες, πώς έφτασες εκεί και πώς επιβίωσες;

Αυτό με τη ΘΥΡΑ 7 είναι παρελθόν. Η παρουσία του καθενός και η τρέλα για την ομάδα και η προσφορά του εκτιμήθηκε. Ούτε υπήρξε κάποιο θέμα αρχηγίας. Εγώ συνδύασα έναν κανόνα: Πρώτα ο Ολυμπιακός, μετά η ΘΥΡΑ 7 ως σύνολο, μετά ο τοπικός σύνδεσμος και μετά ο εαυτός σου. Γράψε το: Πρώτα ο Ολυμπιακός, μετά η ΘΥΡΑ 7, μετά ο τοπικός σύνδεσμος και μετά ο εαυτός σου. Όταν το έχεις αυτό ως κανόνα ζωής, κανένας δεν μπορεί να σου πει κάτι.

-Χωρίς να πούμε λεπτομέρειες, υπήρχε πειθαρχία στη ΘΥΡΑ 7, αυτό ήταν ένα μυστικό της επιτυχίας; Δινόταν μια εντολή και εφαρμοζόταν από μάζες.

Εντάξει, ήταν διαφορετικές οι εποχές τότε, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αλλιώς ήταν το ποδόσφαιρο τότε, αλλιώς είναι τώρα. Τότε ήταν πιο σκληρές οι καταστάσεις. Τώρα αν διηγηθούμε πράγματα που γίνονταν παλιά, τα νέα παιδιά του ίντερνετ θα νομίζουν ότι μιλάνε με κάποιους… εξωγήινους.

-Εσύ ήσουν της άποψης ότι ο «στρατηγός» πρέπει να είναι και πρώτος στη «μάχη»; Δεν ήσουν του γραφείου…

Ο αρχηγός σε κάθε πράγμα πρέπει να είναι μπροστά. Σε όλα. Να ασχολείται προσωπικά. Εγώ ήμουν παρών.

-Έχει κινδυνεύσει η ζωή σου για τον Ολυμπιακό;

Έχει κινδυνεύσει όπως σε πολλούς… Λίγο πολύ σε όλους έχει τύχει κάτι στα γήπεδα…

-Πώς έγινες Ολυμπιακός; Καταγωγή;

Τα είχαμε πει αυτά παλιότερα.

-Δεν τα είχαμε πει. Δεν σε είχα ρωτήσει τότε.

Είμαι από τα Καμίνια.

-Ολυμπιακός έγινες από τον μπαμπά;

Ολυμπιακός έγινα από το Καραϊσκάκη.

-Ποια ήταν η εποχή που πρωτοπήγες στο Καραϊσκάκη και τρελάθηκες;

Θα σου πω αμέσως. Από το 1978 και μετά.

-Είχες αδυναμία ποτέ σε κάποιον μεγάλο παίκτη;

Στον Τζιοβάνι. Χάζευα τις ενέργειές του. Σε όλους μας αρέσουν οι τεχνίτες. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τέχνη, είναι και άλλα πράγματα.

-Είσαι παντρεμένος; Παιδιά έχεις;
Ναι, έχω ένα κοριτσάκι.

-Γιο δεν θες;

Με ηρεμεί το κοριτσάκι.

«Φιλοδοξία μου δεν είναι να έχω επιτελικό πόστο στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, ευχή μου είναι αυτό να μη συμβεί διότι αν συμβεί θα σημαίνει ότι η ομάδα έχει σοβαρό πρόβλημα»

-Οι φιλοδοξίες σου ποιες είναι για το μέλλον; Σε προσωπικό επίπεδο. Είναι να μπεις κάποτε σε επιτελικό πόστο στο ποδόσφαιρο;

(γελάει) Γιατί, δεν ήμουν στο Δ.Σ. στο ποδόσφαιρο;

-Όχι απλώς να είσαι στο Δ.Σ.

Δηλαδή τι να κάνω, τις μεταγραφές; Να κάνω εγώ κουμάντο; Εύχομαι να μη γίνει ποτέ!

-Γιατί;

Διότι αυτό θα σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

-Ποιο τμήμα του Ερασιτέχνη σου αρέσει λίγο περισσότερο να βλέπεις;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Είμαι πρόεδρος του Ερασιτέχνη. Μετά από τόσα χρόνια οπαδός μού έχουν περάσει προσωπικά γούστα, πλέον βλέπω μόνο το σήμα του Ολυμπιακού.

-Τα γυναικεία τμήματα κάποτε τα κορόιδευε ο κόσμος του Ολυμπιακού. Πολλοί έλεγαν «τι τα θέλουμε αυτά τα τμήματα, κακό μας κάνουν».

Ναι, πραγματικά ισχύει αυτό που λες, αλλά πλέον με έχουν κερδίσει. Και εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν επιφυλακτικοί αλλά πλέον έχουν κάνει τρομερές νίκες, έχουν κάνει σπασίματα εδρών σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέσα στην ΑΕΚ το βόλεϊ, μέσα στη Βουλιαγμένη το πόλο και στη Φλωρεντία, έκαναν τσαμπουκαλίδικες νίκες οι αθλήτριές μας, έδειξαν μια ψυχή που δεν το περιμέναμε. Είναι άξιες να φοράνε τη φανέλα του Ολυμπιακού.

-Έχεις δύο - τρεις αθλητές ή αθλήτριες που να τους ξεχωρίζεις λίγο περισσότερο;

Άσ’ το τώρα, έχουμε 150 αθλητές και αθλήτριες, έγιναν μάχες σε ορισμένα επίπεδα για να κλείσουμε διακανονισμούς, δεν επιτρέπεται ως πρόεδρος να ξεχωρίσω κάποιον ή κάποια.

-Πριν ασχοληθείς με τη διοίκηση, έβλεπες τμήματα του Ερασιτέχνη;

Βεβαίως πήγαινα.

-Το ρωτάω διότι είσαι ποδοσφαιρικός εσύ.

Όχι μόνο ποδοσφαιρικός.

-Πριν μπούμε στα χοντρά θέματα για Κόκκαλη, Μαρινάκη, Αγγελόπουλους, πριν πάμε και στα θέματα του ποδοσφαίρου για τα οποία ξέρω ότι έχεις άποψη και τη λες στον εκάστοτε πρόεδρο, υπάρχουν άλλα ονόματα που βοήθησαν οικονομικά τον Ερασιτέχνη;

Υπάρχουν κάποια άτομα που δώσανε από λίγα. Υπάρχει ο Χρήστος ο Φλάμπουρας που δίνει τον δικό του αγώνα ενώ του βάζουν τρικλοποδιές διάφοροι, και θα μπορούσε να βοηθήσει παραπάνω αλλά βλέπω ότι κάποια συμφέροντα του βάζουν τρικλοποδιές. Ενώ ο άνθρωπος ήταν πρόθυμος να βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό και τον αθλητισμό.

-Τι συμφέροντα;

Δεν μπορώ να πω δημόσια. Βοήθησαν επίσης με λίγα χρήματα 5 μέλη από το πρώτο Δ.Σ., έχω αναφέρει στο παρελθόν τα ονόματά τους. Έχουν βάλει επίσης κάποια χρήματα 4 άτομα οι οποίοι δεν θέλουν να φαίνεται το όνομά τους. Θα βάλω μόνο τα αρχικά τους, για να το δουν οι ίδιοι: Α. Ε., Π. Π., Ι. Β., Ν. Μ.

-Άνθρωποι οι οποίοι βοήθησαν με την πείρα τους ή τη γνώση τους;

Με βοήθησε ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, κατάλαβε ότι έπρεπε να γίνει μία αλλαγή, στάθηκε δίπλα, τον έχουμε επίτιμο πρόεδρο, έχει το γραφείο του εδώ και μας βοηθάει. Επίσης ο Γιάννης ο Δαλέζιος και αρκετοί άλλοι που δεν μπορώ όλους να τους ονοματίσω.

Το παράπονο για τους Αγγελόπουλους και τα προβλήματα στο μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό

-Με τους Αγγελόπουλους δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια καλή «χημεία» με τον Ερασιτέχνη.

Ο καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα. Εγώ από τον Μαρινάκη αυτή τη στιγμή -και σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο και σε ό,τι αφορά τη βοήθεια στον Ερασιτέχνη- είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ξέρω για ποιους λόγους, ίσως γιατί κάποτε σε παλιότερες διοικήσεις τους κορόιδεψαν και έβαλαν πολλά λεφτά, οι κύριοι Αγγελόπουλοι δεν συμμετέχουν μέχρι τώρα στην προσπάθεια που γίνεται από τον κόσμο για τον Ερασιτέχνη. Εμείς είπαμε «λίγα από πολλούς». Βέβαια τραβάνε τον Γολγοθά τους με το μπάσκετ, αναλάβανε το πιο δύσκολο από τα τμήματα διότι εκεί έχουν πολλά έξοδα με λίγα έσοδα, όμως η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν συμμετέχουν στην αναγέννηση του Ερασιτέχνη. Ελπίζουμε και αυτοί να βοηθήσουν. Πίστευα ότι αυτή η μεγάλη οικογένεια θα έδινε μια βοήθεια στον Ερασιτέχνη – ό,τι πρόβλημα και αν έχουν στο μπάσκετ. Έπρεπε να έχουν μία μικρή ενεργή συμμετοχή, χωρίς ξαναλέω να είμαστε μέσα στο πορτοφόλι του καθενός.

-Ως οπαδός πώς βλέπεις το μπάσκετ; Πώς σου φαίνεται να έχει πάρει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια 2 Ευρωλίγκες αλλά μόνο 1 πρωτάθλημα Ελλάδας;

Να κλείσουμε πρώτα το θέμα σχετικά με τους Αγγελόπουλους και τον Ερασιτέχνη. Οι πρόεδροί μας και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, είναι Ολυμπιακοί. Δεν συζητάω για εμένα, εγώ ήρθα εδώ ως οπαδός με κάποιες γνώσεις και με κάποια πείρα για να βοηθήσω να σωθεί μία κατάσταση. Αύριο μεθαύριο θα φύγω εγώ αν βρεθεί ένας επιχειρηματίας να αναλάβει τον Ερασιτέχνη. Να έρθει και να βάλει κάποια χρήματα, όχι τρελά πράγματα, είμαστε ισορροπημένοι πλέον και ρεαλιστές. Ο Μαρινάκης ήρθε μέσα στην κρίση, βοήθησε το ποδόσφαιρο, βοήθησε και τον Ερασιτέχνη. Οι Αγγελόπουλοι ήρθαν πριν από την κρίση, τους έσκασε η κρίση και συνεχίζουν να βάζουν πολλά λεφτά σε ένα δύσκολο τμήμα στο οποίο έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν «παράγκα». Ο Μαρινάκης την έσπασε την «παράγκα» που βρήκε, διέλυσε τους πολυμετοχικούς.

-Επιτρέπεται να τους κάνει χουνέρια ο υιός Γιαννακόπουλος; Ενώ βάζουν τόσα λεφτά οι άνθρωποι, -το μόνο τμήμα του Ολυμπιακού που δεν παίρνει πρωτάθλημα στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια είναι το μπάσκετ. Μήπως χρειάζεται περισσότερος τσαμπουκάς;

Όταν είσαι τσαμπουκάς σαν τον Μαρινάκη, κάποιοι σε βρίζουν. Όταν είσαι πιο ήπιος σαν τους Αγγελόπουλους, πάλι σε βρίζουν.

-Η πείρα σου τι λέει τόσα χρόνια; Οι τίτλοι στην Ελλάδα για να έρθουν, δεν θέλει τσαμπουκά;

Θέλει τσαμπουκά. Θέλει 100% τσαμπουκά. Αλλά οι Αγγελόπουλοι δεν έχουν εύκολο έργο, έχουνε πέσει σε μία «παράγκα» που είναι οι ίδιοι άνθρωποι 30 χρόνια με τα ίδια πρόσωπα στα αρμόδια όργανα. Δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αυτό το πράγμα. Για τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο λένε τόσα άσχημα, αλλά συνεχώς αλλάζουν τα πρόσωπα και στην προεδρία της ΕΠΟ και στην προεδρία της ΚΕΔ και στην προεδρία της ΕΠΑΕ και της Σούπερ Λίγκα μετά. Οι περισσότεροι που έμπαιναν σε αυτά τα πόστα ήταν βάζελοι! Τι να κάνουν στο μπάσκετ οι Αγγελόπουλοι, να βγούνε με τα… όπλα; Δίνουν τον αγώνα τους με ήπιες μεθόδους.

«Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός, ως και καχύποπτος με τον Μαρινάκη, γιατί ακούγαμε διάφορα * Μας εξέπληξε όμως ευχάριστα * Εγώ ξέρω τι τράβηξε δύο χρόνια για να γκρεμίσει την [παράγκα]»

-Ξέρω ότι όταν συζητούσε ο Μαρινάκης με τον Κόκκαλη για να αναλάβει τον Ολυμπιακό, η ΘΥΡΑ 7 ήθελε πιο πολύ τότε τους Αγγελόπουλους για το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που τη γνωρίζω. Αυτό ανατράπηκε στην πορεία;

Βεβαίως ανατράπηκε. Για εμένα ο Μαρινάκης είναι πραγματικά μία ευχάριστη έκπληξη και είναι άξιος θαυμασμού γι’ αυτό που κάνει. Μου δίνει δύναμη διότι θεωρώ ότι δουλεύω πάρα πολύ για τον Ολυμπιακό, όμως βλέποντας πώς δουλεύει αυτός παίρνω δύναμη για να συνεχίζω. Το πόσο δουλεύει ο Μαρινάκης ως τις 3.00 το βράδυ για την ομάδα, δεν το περίμενα. Δεν είναι πρόεδρος στα χαρτιά, δεν είναι πρόεδρος μόνο στο αξίωμα. Είναι αυτός που ασχολείται προσωπικά με τα θέματα και δουλεύει για τον Ολυμπιακό από το πρωί ως το βράδυ. Δόξα τω Θεώ, μην είμαστε αχάριστοι, να χαιρόμαστε για αυτό που έχουμε, δείχνει ο άνθρωπος ότι θα σπάσει τα ρεκόρ και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η συγκυρία μέσα στην οικονομική κρίση της Ελλάδας να ανεβαίνει ο Ολυμπιακός σε όλα τα αθλήματα, είναι πολύ σημαντική. Και πρέπει ο κόσμος να στηρίξει τον Ολυμπιακό σε όλα τα αθλήματα, χρειαζόμαστε την παρουσία του σε Καραϊσκάκη, ΣΕΦ και Ερασιτέχνη. Είναι βασικό αυτό για να κάνουμε τη διαφορά στην Ευρώπη. Πάμε να γράψουμε ιστορία με τα τμήματα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.

-Εσύ έχεις μιλήσει πολλές φορές και με τον Κόκκαλη και με τον Μαρινάκη. Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν;

Είναι σαν να συγκρίνεις τον Μαραντόνα με τον Μέσι! Σε τι διαφέρουν λοιπόν: Είναι άλλη εποχή. Ο Μαρινάκης είναι συνομήλικός μου. Έχουμε την ίδια ηλικία. Ο Κόκκαλης είναι πιο μεγάλος, αλλιώς μιλάγαμε, είναι άλλη νοοτροπία, άλλη κουλτούρα. Καλοί και οι δύο, είναι κορυφαίοι παράγοντες. Εμένα με ευχαριστεί που ο Κόκκαλης θέλει να πετύχει ο Μαρινάκης, θέλει να του σπάσει τα ρεκόρ.

-Εσύ το πιστεύεις;

Δεν ξέρω. Το λέει όμως ο άνθρωπος.

-Με τον Μαρινάκη πώς μιλάτε;

Αδελφικά. Και συναδελφικά.

-Υπήρχε μία καχυποψία στην αρχή, έτσι δεν είναι;

Βεβαίως. Υπήρχε επιφυλακτικότητα ως και καχυποψία.

-Επειδή ήταν φίλος με τον Πατέρα και μέτοχος του ΣΚΑΪ;

Εντάξει, ρε παιδί μου, ακούγαμε διάφορα. Όμως, η στάση των οργανωμένων γράφτηκε στην ιστορία. Δεν πήγαν με το ρεύμα αυτών που ακούγονταν. Η στάση των οργανωμένων βοήθησε τον Μαρινάκη να σταθεί, να εδραιωθεί και να προχωρήσει με τη δική του αξία, τη δική του προσπάθεια και αποφασιστικότητα. Εγώ ξέρω τι τράβηξε 2 χρόνια με αντιπάλους τους πολυμετοχικούς για να καταφέρει να γκρεμίσει την «παράγκα»…

-Αυτά θέλω να μου πεις, τα ντεσού.

Δεν γίνεται να μιλάς δημόσια για το παρασκήνιο. Ή μήπως δεν υπήρχε παρασκήνιο στο ποδόσφαιρο. Υπήρχε «παράγκα». Λένε για «παράγκα» του Ολυμπιακού, ενώ η μόνη έγνοια του Ολυμπιακού είναι να μη βάζουν τρικλοποδιές σε μία ομάδα που έχει δεκαπλάσιο μπάτζετ από τους υπόλοιπους. Μία ομάδα που έχει πολλαπλάσιους τίτλους από τους υπόλοιπους, έχει φέρει τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα, παίρνει όποιον καλό Έλληνα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή εμφανιστεί και βοηθάει έτσι να έχουν κάποια έσοδα ομάδες ρημαγμένες οικονομικά. Μπορούν να φτάσουν τον Ολυμπιακό οι υπόλοιποι; Γιατί δεν το κάνουν. Μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκ. προσπαθούν να κάνουν και δεν μπορούν. Περιμένουν να πάρουν χρήματα από την Πολιτεία, τους βγάζουν κονδύλια 20 εκ. ευρώ ο ένας για το γήπεδό του, 9 εκ. ευρώ ο άλλος για το γήπεδό του, λες και είναι λεφτά του μπαμπά τους οι πολιτικοί τα μοιράζουν σε ομάδες και σε επιχειρηματίες.

«Έχω μετανιώσει για τη στάση απέναντι στον Κόκκαλη που ήταν σκληρή * Καταλαβαίνει ο ίδιος τι θέλω να πω…»

-Έχεις μετανιώσει που ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν σκληρός με τον Κόκκαλη στο τέλος;

Ναι. Αυτό είναι το λάθος παράδειγμα σε έναν ηγέτη επιτυχημένο τόσων ετών. Έχω μετανιώσει διότι και προσωπικά εγώ ήμουν πολλές φορές σκληρός με τον Κόκκαλη. Καταλαβαίνει ο ίδιος τι θέλω να πω… Η σκέψη μου όμως ήταν ανιδιοτελής, ήταν για το καλό του Ολυμπιακού. Αναγνωρίζουμε ότι ήταν ο αναμορφωτής και ευεργέτης του Ολυμπιακού που μάς έβγαλε από τα δύσκολα χρόνια και έφτιαξε το Καραϊσκάκη, τα προπονητήρια και τα γραφεία.

-Και κατ’ ιδίαν του τα έλεγες δηλαδή;

Βεβαίως. Και έχω μετανιώσει που πολλές φορές ήμουν πιο σκληρός από ό,τι έπρεπε στις κρίσεις μου για εκείνον. Όμως κατ’ ιδίαν, δεν έβγαινα έξω να βρίζω τον πρόεδρο της ομάδας. Όχι να ξεκατινιάζεσαι, να τον περιμένεις στη γωνία με το παραμικρό. Εντάξει, καταλαβαίνουμε, είχε κουραστεί, είχε τόσα χρόνια στο κεφάλι του την ομάδα, δεν είχε όρεξη να κάνει κάτι περισσότερο, ίσως και το βρίσιμο τον απογοήτευσε λιγάκι, ήταν η κατάλληλη στιγμή που έφυγε. Τι να πει και ο Μαρινάκης. Ήρθε στον Ολυμπιακό βάζοντας παραπάνω από 50 εκ. ευρώ για να τον ξαναφτιάξει στην αρχή, αυτή ήταν η συμφωνία με τον Κόκκαλη, ανέλαβε και πολλά χρέη που δεν τα έχει πει προς τα έξω, ίσως γιατί δεν θέλει να χαλάσει στο παραμικρό τη σχέση του με τον Κόκκαλη, και παρ’ όλα αυτά στην πρώτη στραβή άκουσε γιούχα και προσβλητικά συνθήματα. Αν νομίζει ο κόσμος του Ολυμπιακού ότι φαίνονται μάγκες βρίζοντας τον πρόεδρο της ομάδας τους, ας κοιτάξουν τους άλλους οπαδούς τι κατάφεραν που διαλύσανε τις ομάδες τους! Κοιτάξτε στον βορρά, κοιτάξτε και στον νότο, διαλύσανε τις ομάδες τους.

-Αναμένεις πόλεμο μεγαλύτερο φέτος; Αποκτήθηκε συγκρότημα ΜΜΕ από πρόεδρο μεγάλης ομάδας, συγκρότημα αντικειμενικής -πριν- εφημερίδας, ραδιοφώνου και σάιτ. Έτσι διάβασα.

Ε, μάλλον επενδύουν σε προπαγάνδα, δεν επενδύουν στην ομάδα τους. Θες να περάσεις στην επόμενη φάση στην Ευρώπη; Κάνε την επένδυσή σου, κάνε μεταγραφές, δυνάμωσε για να περάσεις και μετά να πάρεις λεφτά από την πρόκριση. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς μεταγραφές, πώς θα περάσεις στην επόμενη φάση; Δες τον Παναθηναϊκό πώς αποκλείστηκε από τη Σταντάρ Λιέγης. Πού είναι οι μεταγραφές του, πού είναι οι επενδύσεις, είδες καμία μεταγραφή στην 11άδα;

-Ούτε μία.

Ε, αν είχε γίνει τέτοιο πράγμα στον Ολυμπιακό, θα είχαμε ξεσηκωθεί όλοι. Ο Μαρινάκης και οι Αγγελόπουλοι είναι επενδυτές - οπαδοί.

«Καλός είναι ο Διαμαντάκος για τρίτος φορ»

-Εσύ βλέπεις πολλά χρόνια μπάλα, τι άποψη έχεις για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό φέτος; Τι σου αρέσει και τι σε ανησυχεί. Είναι καλό για μία ομάδα να αλλάζει την ομοιογένειά της κάθε χρόνο;

Σίγουρα στο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα καλό αυτό. Όμως για φαντάσου από την άλλη να έχεις 25 ποδοσφαιριστές, να μη σου κάνουν οι μισοί και να μην μπορείς να τους διώξεις. Η αποφασιστικότητα αυτής της διοίκησης είναι «δεν μου κάνεις; Φεύγεις». Στις μεταγραφές πάντα βγαίνει η μία στις τρεις. Γιατί να φορτώνεσαι για χρόνια παίκτες που δεν σου βγαίνουν; Και για τους δανεικούς που έλεγαν. Αν σου κάνει ο δανεικός τον αγοράζεις, όπως έγινε με τον Ρομπέρτο. Αν δεν σου κάνει, τον στέλνεις πίσω. Αν όμως τον έχεις αγοράσει, τον φορτώνεσαι. Και μετά ψάχνεις ομάδα να τον πουλήσεις, όπως έγινε με παίκτες που πήραμε από τη Γαλλία, ονόματα να μη λέμε.

-Ανησυχείς μην πουληθούν και ο Μανωλάς και ο Χολέμπας μαζί;

Το θέμα δεν είναι αν πουληθούν, το θέμα είναι να αντικατασταθούν. Λόγου χάρη, ο Μαζουάκου είναι τρομερή μεταγραφή, έξυπνη μεταγραφή που μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη επένδυση.

-Δεύτερο δεν έχεις όμως εκεί.

Υπάρχει ο Μπονγκ που θα φύγει λογικά. Για εμένα αν φύγει ο Χολέμπας, θα αποκτηθεί άλλος καλός αριστερός μπακ, συν τον Μαζουάκου που δείχνει ήδη έτοιμος. Όσο για τον Μανωλά, αν φύγει, πήραμε τον Μποτία από τη Σεβίλλη. Έχουμε και τον Σιόβα, τον Αβραάμ που δείχνει να επανέρχεται στα καλά του, έχουμε τον πολύ έμπειρο Αμπιντάλ, έχουμε και τον Αυλωνίτη που δείχνει να χωράει στο ρόστερ.

-Από τους παίκτες που έχουν πουληθεί τα τελευταία χρόνια, ποιος πιστεύεις ότι έλειψε πιο πολύ από τον Ολυμπιακό; Σε σχέση με την αναπλήρωσή τους. Μιραλάς; Μήτρογλου;

Ο καλός ο Μιραλάς και ο καλός ο Μήτρογλου έλειψαν πιο πολύ. Όταν ήταν στα καλά τους. Ο Μήτρογλου δεν ήταν πάντα όπως ήταν στο φοβερό τρίμηνο που έκανε πριν πωληθεί. Σε εκείνο το τρίμηνο έκανε εκπληκτικά πράγματα και έλειψε μετά από την ομάδα.

-Αυτές είναι οι δύο θέσεις που χρειάζεται ενίσχυση τώρα ο Ολυμπιακός;

Ναι. Και το έχει πει ήδη ο Μαρινάκης. Θα πάρει σέντερ φορ και θα πάρει εξτρέμ, μάλιστα θα πάρει και δεύτερο επιθετικό. Για 3 παίκτες πάει μπροστά αν δεν κάτσει του Πουλίδο.

-Τον Διαμαντάκο πώς τον βλέπεις;

Για τρίτος φορ καλός είναι. Και όλοι οι νεαροί Έλληνες δείχνουν καλά στοιχεία.

-Μου αρέσει που αν και προέρχεται από τον Ατρόμητο Πειραιώς στα Καμίνια, αν και είχατε παίξει ρόλο στη μεταγραφή του όταν ήταν 15 χρονών, δεν τον αποθεώνεις να πεις «καλά είμαστε, με αυτόν θα πάμε».

Όχι βέβαια. Είναι νεαρός, πολύ ταλαντούχος, έχει το μέλλον του στα χέρια του, να δουλέψει να προχωρήσει. Όπως έκανε ο Μήτρογλου. Πόσα χρόνια έκανε μέχρι να παίξει βασικός ο Μήτρογλου. Τι τράβηξε. Αυτό δεν σημαίνει ότι και ο Διαμαντάκος πρέπει να ταλαιπωρηθεί, αλλά δεν σημαίνει και ότι μπορείς από τώρα να πεις «πάμε με βασικό τον Διαμαντάκο». Ο Μίτσελ έχει το καλό πάντως ότι δουλεύει με τα νέα παιδιά, κάτι που δεν έκανε ιδιαίτερα ο Βαλβέρδε.

-Ποιον θεωρείς καλύτερο προπονητή τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό;

Τον Μπάγεβιτς (γελάει και γελάω).

-Θα τους τρελάνεις όλους.

Δεν πιστεύω να το δω πρωτοσέλιδο.

-Εσύ τον είχες πιάσει πρώτος στα μπινελίκια ή εκείνος; Τότε που τσακωνόσασταν.

Εκείνος το άρχισε. Και είχε ζητήσει μετά συγγνώμη από μόνος του. Εγώ δεν του είχα πει κουβέντα, είχε κάνει λάθος. Άσε τώρα τον Μπάγεβιτς. Το να πω ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής, δεν θα το κάνω. Για εμένα το θέμα προπονητή είναι και θέμα συγκυριών. Βλέπουμε προπονητές να πετυχαίνουν σε μία ομάδα, μετά να πηγαίνουν αλλού και να διασύρονται. Για να εξετάσεις πόσο καλός είναι ένας προπονητής, πρέπει να δεις τι μπάτζετ του έδωσε η διοίκηση, τι σχέση είχε με τη διοίκηση, τι σχέση είχε με τους παίκτες, τι σχέση είχε με την οικογένειά του, σε τι εποχή της ομάδας έπεσε, είναι πολλές οι συγκυρίες. Είναι κακό να κρίνεις από έξω έναν προπονητή. Τον ποδοσφαιριστή τον βλέπεις. Τον προπονητή δεν τον βλέπεις τι κάνει. Είναι πολλά θέματα τακτικής, ψυχολογίας, σχέσεων, τιμ που έχει γύρω του, μπάτζετ, σχέση με τη διοίκηση, σχέση με τα ΜΜΕ, είναι πάρα πολλά.

-Εσύ πάντα ήθελες προπονητή να μην είναι όλο «ναι», να λέει τη γνώμη του στη διοίκηση με θάρρος, να ζητάει ενίσχυση.

Δεν τίθεται θέμα με αυτή τη διοίκηση και τον Μίτσελ. Τη λέει τη γνώμη του ξεκάθαρα. Ξέρω ότι ο Ολυμπιακός, είτε θέλει είτε δεν θέλει, ακολουθεί τη γνώμη του προπονητή. Είτε θέλει είτε δεν θέλει η διοίκηση, ξαναλέω.

-Τι γνώμη έχεις για τον Μίτσελ; Στο Μάντσεστερ έκανε λάθη;

Έχει καλά στοιχεία, έχει και αρνητικά. Αυτή τη στιγμή επειδή η συγκυρία που λέγαμε πριν είναι ευνοϊκή, του παίρνουν τα όπλα που θέλει, έχει πέσει σε δυνατό Ολυμπιακό, αναδεικνύεται και αυτός. Έχει καλά στοιχεία στη σοβαρότητα, στην προπόνηση, στην ψυχολογία, έχει και κάποια άσχημα, είδαμε ορισμένα με τη Λεβάντε, στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, στο Μάντσεστερ. Σε γενικές γραμμές πάντως νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερος από τον «σχολιαστή» που τον χαρακτήριζαν όταν ξεκίνησε. Έχει κίνητρο να αποδείξει πράγματα. Να αποδείξει ότι δεν ήταν μόνο μεγάλος παίκτης.

-Από τους καινούργιους παίκτες που ήρθαν ως τώρα, ποιος πιστεύεις ότι θα κάνει μεγαλύτερη επιτυχία;

Θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολύ καλές και έξυπνες μεταγραφές. Ξεχωρίζω τον Κασάμι επειδή είναι το οκτάρι το δημιουργικό που μας έλειπε. Είχαμε οκτάρια πέρσι αλλά δεν είχαμε τέτοιο στιλ παίκτη. Αυτός είναι το Νο1 για εμένα, αν βγει αυτός θα ανεβάσει τον Ολυμπιακό. Πήραμε επίσης δεξί και αριστερό μπακ, παίκτες γρήγοροι, μοντέρνοι, επιθετικογενείς, ελπίζω να έχουν σταθερότητα. Πήραμε ένα μεγάλο όνομα σε προχωρημένη ηλικία, όχι από τα αζήτητα, ο Αμπιντάλ έπαιζε πέρσι βασικός στη Μονακό. Μπορεί να παίξει και αριστερό μπακ και αριστερό στόπερ. Πήραμε τον Ντοσεβί που ήταν έξυπνη κίνηση μαζί με τον Μαζουάκου, αφού αποκτήθηκαν ως ευκαιρία από τη Βαλενσιέν που έπεσε. Και ο Γκαζαριάν δεν είναι άσχημος, πήραμε και Έλληνες ταλαντούχους. Περιμένουμε τον σέντερ φορ και τον εξτρέμ, καθώς και άλλον έναν κυνηγό.

-Υπάρχει θέμα Μήτρογλου;

Ναι, το σκέφτονται. Κάποιοι τον θέλουν, κάποιοι όχι.

«Θα φτιάξουμε και γυναικείο ποδόσφαιρο»

-Υπάρχει ενδεχόμενο να ιδρυθεί νέο τμήμα στον Ερασιτέχνη; Γιατί δεν φτιάχνετε γυναικείο ποδόσφαιρο;

Αυτό είναι απαραίτητο πλέον. Νομίζω και από τη FIFA.

-Γιατί να μη φτιάξεις τμήμα, ξέρεις πόσες κοπέλες είναι τρελές με το ποδόσφαιρο;

Θα φτιάξουμε. Είναι ήδη στα σκαριά. Να φτιάξουμε πρώτα τα παλιά τμήματα, να τα καθαρίσουμε, να δουλεύουν σωστά όλα. Πρέπει να πηγαίνουμε ένα - ένα τα θέματα. Ήρθαμε και βρήκαμε 12 τμήματα του Ολυμπιακού που δεν έχουν καμία εγκατάσταση! Το καταλαβαίνεις αυτό;

-Τώρα με τη δημαρχία Μώραλη που θα ξεκινήσει, πιστεύεις ότι θα κάνει δική του πισίνα ο Ολυμπιακός;

Είναι απαράδεκτο να βλέπεις να μοιράζονται εκατομμύρια σε άλλες ομάδες για γήπεδα, ενώ οι δικοί μας δήμαρχοι και η Περιφέρεια έκαναν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Ξαφνικά ένα πρωί είπε η Περιφέρεια «έχω πολλά λεφτά, πάρε ΑΕΚ 20», μετά είπε «πάρε Παναθηναϊκέ και εσύ». Δεν ξέρω τι συμφωνίες είχαν γίνει κάτω από το τραπέζι, για τον Ολυμπιακό πάντως δεν ενδιαφέρθηκε κανένας δήμαρχος ή περιφερειάρχης να αξιοποιηθεί κονδύλι. Επιτρέπεται ο αυτοκράτορας της κολύμβησης και του πόλο, ο Ολυμπιακός, να μην έχει μία πισίνα; Να απαντήσουν οι κύριοι της Περιφέρειας. Έχουν ανοίξει δεδικασμένα. Πώς πάνε και δίνουν σε ανώνυμες εταιρείες εκατομμύρια; Είμαστε υπέρ του να φτιάχνονται γήπεδα. Όμως εμείς έχουμε πάρει δάνειο για το Καραϊσκάκη που ακόμα το πληρώνουμε. Είχε βάλει και 20 εκατομμύρια δικά του ο Κόκκαλης, είχε πάρει και δάνειο. Ήδη φτιάξαμε κάποιες εγκαταστάσεις στο Καραϊσκάκη, ετοιμάζουμε και άλλες, στόχος της διοίκησής μας είναι να μη μείνει άστεγο κανένα τμήμα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

-Έχει πει ο Μαρινάκης αν θα βάλει λεφτά για το γήπεδο πόλο - κολύμβησης;

Ο Μαρινάκης έχει πει ότι θα είναι παρών σε ό,τι χρειαστεί.

-Ποιο είναι το όνειρό σου για τον Ολυμπιακό;

Η αναγνώριση στην Ευρώπη, να μπούμε μέσα στα πολυσωματεία τα πιο μεγάλα. Και να αποκτήσουν εγκατάσταση γηπεδική όλα μας τα τμήματα.


«Τα κομματόσκυλα έλεγαν αυτά που έλεγαν για τον Ολυμπιακό και τη Χρυσή Αυγή»

-Πάμε σε ένα θέμα σημαντικό τώρα. Πολιτική και Ολυμπιακός. Δέχθηκε έντονη κριτική ο οργανωμένος κόσμος του Ολυμπιακού ότι δεν πήρε θέση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Ειπώθηκε επίσης ότι η Χρυσή Αυγή έχει εισχωρήσει στην εξέδρα του Ολυμπιακού. Βέβαια αυτό για εμένα είναι ανοησία, διότι όταν η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα στην Ελλάδα μέσω εκλογών, φυσικό είναι να έχει παρουσία παντού. Όπως και η Αριστερά έχει παρουσία παντού.

Η Χρυσή Αυγή πήρε 10% στις εκλογές και είναι τρίτο κόμμα, στη δε νεολαία έχει 15%. Λογικό είναι λοιπόν να έχει συμπάθειες σε ένα κομμάτι του κόσμου που πάει στα γήπεδα. Εμείς δεν θα κάνουμε κουμάντο στο τι ιδεολογία έχει ο καθένας. Αυτοί που τα είπαν αυτά για τον Ολυμπιακό έχουν τα συμφέροντά τους, είναι οι ίδιοι κομματόσκυλα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού ψηφίζει όλα τα κόμματα, είναι ο μεγαλύτερος κόσμος στην Ελλάδα, έχει και αριστερούς και κεντρώους και δεξιούς και Χρυσή Αυγή και από όλα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει δικαίωμα να ψηφίζει ό,τι θέλει, αλλά τα κομματικά δεν τα θέλουμε στο γήπεδο. Και όπως δεν βγήκε ανακοίνωση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έτσι δεν βγήκε ανακοίνωση και για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής. Ο Ολυμπιακός δεν είναι σε κανένα κομματικό άρμα, είναι πάνω από τα κομματικά άρματα, έδειξε στις εκλογές του δήμου Πειραιά ότι έχει δικό του άρμα. Ούτε σημαίες κομματικές μπαίνουν στην εξέδρα του Ολυμπιακού, ούτε πανό, τίποτα.

-Πολιτικά εσύ πού κινείσαι;

Είμαι έξω από αυτά.

-Τον υπολογίζεις τον Παναθηναϊκό για το ποδόσφαιρο φέτος;

Έχουμε κάτι χρωστούμενα με τον Παναθηναϊκό και πρέπει να του τα ξεπληρώσουμε φέτος.

-Ήταν βαρύ το 0-3 πέρσι.

Πολύ βαρύ. Ήταν και συγκυρίες όμως, το ματς με τη Μάντσεστερ, δύο τραυματισμοί στο 45’, το ατυχές συμβάν με τον Ολαϊτάν, το χαμένο πέναλτι, η είσοδος του Αβραάμ που δεν ήταν ζεστός και φάγαμε το γκολ. Είχε μπουκώσει η ομάδα κάποια στιγμή.

-Πώς τον βλέπεις τον Παναθηναϊκό; Σοβαροί να είμαστε, δεν είναι κακός.

Προσπαθεί με ό,τι όπλα έχει ο καθένας. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει λεφτά, προσπαθεί να φτιάξει μία ομάδα συμπαγή, ομοιογενή, με νέους παίκτες, να τρέχουν. Έχει ταβάνι συγκεκριμένο. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, δεν μπορεί να έχει μεγάλη ποιότητα ο Παναθηναϊκός.

-Το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό θα εξαρτηθεί.

Ε βέβαια. Από την απόδοση που θα έχει ο Ολυμπιακός. Αν ο Ολυμπιακός είναι όπως πρέπει, δεν χάνει το πρωτάθλημα.

-Πόσο τοις εκατό δίνεις πιθανότητα να χάσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός;

Δεν μπορώ να το δω πώς θα γίνει αυτό. Άλλο να σου πάρει ένα ματς ο Παναθηναϊκός που δεν βρέθηκες σε καλή μέρα και έπιασε εκείνος καλή απόδοση -έχοντας και τις συγκυρίες μαζί του- και άλλο να νικάει όλα τα ματς ο Παναθηναϊκός και να μην τα νικάς εσύ.

-Ο Μαρινάκης έχει πάει «πάσο» για κάποιο λόγο στο θέμα του αρχιδιαιτητή;

Αφού έκαναν προπαγάνδα, ας βάλουν λοιπόν ξένο αρχιδιαιτητή να δούμε τι θα καταφέρουνε. Να μην έχουν και να λένε τίποτα. Θέλετε ξένο αρχιδιαιτητή; Πάρτε τον. Ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβάται, έχει την καλύτερη ομάδα.

«Οικονομικά στοιχεία που δεν ξέρει ο κόσμος * Να γιατί με έχει εντυπωσιάσει ο Μαρινάκης»

-Πες μου τώρα εσύ αν κάτι άλλο θες να πεις για το οποίο δεν σε ρώτησα.

Εδώ στον Πειραιά και στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη δυστυχία, το 50% του κόσμου δεν έχει λεφτά για να πάρει διαρκείας εισιτήρια και κάρτες μέλους, τα ζω, υπάρχει πρόβλημα. Στα νησιά είναι αλλιώς ή στην επαρχία. Στην Αττική το 50% του πληθυσμού έχει μεγάλο πρόβλημα. Θέλω λοιπόν να κάνω παράκληση, αυτοί που μπορούμε και είμαστε εντάξει οικονομικά, να δίνουμε το παρών στα γήπεδα, να χαιρόμαστε αυτό που έχει ο Ολυμπιακός, δηλαδή άνοδο σε όλα τα αθλήματα εν καιρώ κρίσης. Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι γεμάτα γήπεδα, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ και στον Ερασιτέχνη. Αυτό είναι το καθήκον ως οπαδός του Ολυμπιακού, με το εισιτήριό σου και την κάρτα φιλάθλου να έρχεσαι στο γήπεδο.

-Άλλο;

Θέλω να πω για τον Μαρινάκη ότι πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει. Ξέρεις, εγώ δεν λέω εύκολα λόγια. Έχει μεγάλη δραστηριότητα παραγοντική, έχει αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Είναι προσβάσιμος και αμέσως λύνει τα θέματα. Ό,τι του πεις, αν είναι για το καλό του Ολυμπιακού, το κάνει αμέσως. Και να ξέρεις κάτι. Ο Ερασιτέχνης ζει γιατί το 85% των εσόδων του έρχεται από το ποδόσφαιρο. Όταν λοιπόν μειώνονται τα έσοδα στο ποδόσφαιρο, μειώνονται και τα έσοδα του Ερασιτέχνη. Όταν δεν πάει ο κόσμος στο γήπεδο να δει το ποδόσφαιρο, παθαίνει ζημιά και ο Ερασιτέχνης.

-Πες μου τα οικονομικά στοιχεία διότι τα γνωρίζεις καλά πλέον.

Τα ξέρω διότι βάζω και εγώ υπογραφές ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη. Θα σου πω στοιχεία για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται και πόσο άλλαξαν τα πράγματα. Όταν ήρθε ο Μαρινάκης τα χρέη του Ολυμπιακού ήταν μεγαλύτερα από τα χρέη του Παναθηναϊκού! Το ήξερες αυτό; Άλλο τώρα: Τα έσοδα από το Καραϊσκάκη ήταν τότε 22 εκ. ευρώ. Από εισιτήρια, σουίτες και μαγαζιά. Ξέρεις πόσα έχουν γίνει τώρα; 8,5 εκ. ευρώ! Οι σουίτες οι μισές είναι άδειες. Τα διαρκείας είναι μισοτιμής. Το διαρκείας στο πέταλο θυμάμαι έκανε 380 ευρώ συν 60 για την κάρτα μέλους, ίσον 440 ευρώ. Τώρα ξέρεις πόσο κάνει; 195 και 50 για το μέλος, ίσον 245 ευρώ. Το απέναντι πέταλο είχε 500 ευρώ, τώρα έχει 290 ευρώ. Τα καλά εισιτήρια στο κέντρο είχαν 1.000 και τώρα 700.

-Αυτά είναι ενδιαφέροντα.

Είναι στοιχεία, δεν είναι θεωρίες. Την εφορία πού τη βάζεις; Όταν ήρθε ο Μαρινάκης η εφορία ήταν 20% στα συμβόλαια των παικτών και τώρα είναι 45%. Ξέρεις εσύ που είσαι έμπειρος δημοσιογράφος τι σημαίνει 45% εφορία σε ένα συμβόλαιο που παίρνει καθαρά ο παίκτης 1 εκ. ευρώ; Πρόσεχε τι θα πεις, θα κάνεις λάθος. Δεν είναι το συνολικό έξοδο 1,4 εκ. ευρώ. Είναι 1,8 εκ. ευρώ! Διότι αφαιρείς από το συνολικό έξοδο το 45% της εφορίας. Ακόμα: Όταν ήρθε ο Μαρινάκης, είχαν ήδη εκταμιευτεί από τον Ολυμπιακό λεφτά των χορηγών από τις επόμενες χρονιές, όπως για παράδειγμα η Πούμα, για τις ανάγκες της ομάδας που χρειαζόταν ρευστό. Μέχρι και τώρα δεν παίρνει τίποτα η τωρινή διοίκηση, του χρόνου θα αρχίσει να παίρνει που αλλάζει και έρχεται άλλη εταιρεία. Τέλος: ΟΠΑΠ και Νόβα. 4 εκ. ευρώ έχασε ο Μαρινάκης από τον ΟΠΑΠ λόγω του θέματος με τον Μελισσανίδη και λόγω UNICEF. Η δε Νόβα έριξε πολύ τα χρήματα που δίνει στον Ολυμπιακό. Τι μένει λοιπόν για να αυξήσει τα έσοδα; Τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ που πάντα ο Ολυμπιακός τα έπαιρνε, απλώς τώρα παίρνει λίγο παραπάνω, και οι πωλήσεις παικτών. Κάνει πωλήσεις παικτών για να καλύψει τα άλλα έσοδα που μειωθήκανε. Κάνει πωλήσεις όμως χωρίς να μειωθούν οι τίτλοι του Ολυμπιακού, μάλιστα πάει και καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη. Είναι τρομερό αυτό που έχει γίνει. Και καλά κάνει να παίρνει νέα παιδιά, να τους μεγαλώνει την αξία και να τους πουλάει πιο ακριβά από ό,τι τους πήρε. Αυτό δεν είναι στόχος για κάθε ανώνυμη εταιρεία; Διατηρώντας καλή ομάδα κάθε χρόνο. Εγώ είμαι αισιόδοξος όσο ποτέ άλλοτε για τον Ολυμπιακό.

-Πάμε να κλείσουμε λέγοντάς μου ποιες θεωρείς τις κορυφαίες μεταγραφές που κάνατε φέτος στον Ερασιτέχνη;

Στο αντρικό πόλο φέραμε τον Ράτζεν που έχει πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ και με την Παρτιζάν και με τον Ερυθρό Αστέρα το 2011 και το 2013. Πριν από λίγες μέρες τώρα πήρε το Ευρωπαϊκό με την Εθνική Σερβίας. Το είχε ξαναπάρει και πριν από  δύο χρόνια. 29 χρονών είναι. Πήραμε και τον Μυλωνάκη από τη Βουλιαγμένη που είναι εξίσου καλή μεταγραφή, περιμένουμε να δούμε τον καλύτερο Ολυμπιακό των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη.

-Στο γυναικείο πόλο;

Πήραμε την Ασημάκη από τη Βουλιαγμένη που έχει κατακτήσει Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχει πάρει δύο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει βγει κορυφαία παίκτρια στον κόσμο και στην Ευρώπη. Φουνταριστή πολύ δυνατή, ηγέτης. Και η Ιταλίδα η Μπιανκόνι που πήραμε έχει εντυπωσιακό βιογραφικό, έχει πάρει και αυτή Τσάμπιονς Λιγκ, έχει πάρει Ευρωπαϊκό με την Ιταλία. Και στο γυναικείο πόλο στοχεύουμε σε ευρωπαϊκή διάκριση.

-Στις ομάδες βόλεϊ;

Φέραμε τον Προύσαλη, ο καλύτερος Έλληνας πασαδόρος τα τελευταία χρόνια, έπαιζε στη Γαλλία, κρατήσαμε τον Γιορντάνοφ, πήραμε και τον Ντιάσκοφ που έπαιζε στη Σύρο ακραίος. Στο γυναικείο βόλεϊ κρατήσαμε τον ίδιο κορμό με τις Ελληνίδες που έχουν δείξει αξία και ψυχάρα, πήραμε τη Σλοβάκα Μπραμπόροβα που έπαιζε χρόνια στην Ιταλία και έχει πάρει εκεί πρωτάθλημα και Κύπελλο. Στο βόλεϊ γενικώς είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για ευρωπαϊκή διάκριση διότι υπάρχουν μπάτζετ εξωφρενικά, ειδικά από τις ρώσικες ομάδες.

-Μιχάλη ευχαριστώ για τη συνέντευξη.


Όλες οι ομάδες μας θα κατεβούν ξανά για να κερδίσουν όλα τα τρόπαια εντός Ελλάδας και να κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο στην Ευρώπη. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ελληνικά τμήματα, για ελληνικό σύλλογο, τον Ολυμπιακό, ο οποίος ανεβαίνει μέσα στην πτώση της οικονομίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου