Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Μαντούβαλος: «Θέλει σκληρή δουλειά»


Ένας ακόμη άνθρωπος του αθλητισμού, ο Νίκος Μαντούβαλος, κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη. Ο Νίκος Μαντούβαλος είναι μάνατζερ στην ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού ενώ στο πρόσφατο παρελθόν διετέλεσε και μάνατζερ στην ομάδα των Γυναικών, συνδέοντας το όνομά του με τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του τμήματος.

Είναι γιος του αείμνηστου Χάρη Μαντούβαλου, Μανιάτης και φέρει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία για τον Πειραιά. Ο Νίκος Μαντούβαλος δεν… μασάει τα λόγια του και μιλάει για έργα και όχι με «θα» για την πόλη της καρδιάς του.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο "ΓΑΥΡΟ"...


ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί ο Πειραιάς χρειάζεται αλλαγή στην ηγεσία του Δήμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν κάνει κάποιος μια βόλτα στον Πειραιά, στις γειτονιές αλλά και στους κεντρικούς δρόμους θα καταλάβει το γιατί. Η εικόνα της εγκατάλειψης κυριαρχεί παντού. Ο Πειραιάς δεν θέλει «θα», αλλά σκληρή δουλειά και έργα.

Ε: Ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» είναι συνδυασμός του Ολυμπιακού;

Α: Είναι ο συνδυασμός που θέλει να μετατρέψει τον Πειραιά σε μια σύγχρονη πόλη, σε ένα λιμάνι-σταθμό. Πρέπει να πάψει ο Πειραιάς να είναι απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Αυτό δεν μας φτάνει. Ο συνδυασμός αποτελείται από ανθρώπους επιτυχημένους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στον Δήμο. Το γεγονός ότι πολλοί από τον συνδυασμό υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό δεν θα έπρεπε να προβληματίζει κανέναν, αφού ο Ολυμπιακός είναι ομάδα του Πειραιά.

Ε: Εντυπωσιάστηκες όταν έμαθες ότι στον συνδυασμό θα βρίσκεται ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο κύριος Μαρινάκης;

Α: Είναι μεγάλη τιμή για όλους ένας εφοπλιστής με την παγκόσμια εμβέλεια του κυρίου Μαρινάκη να κατεβαίνει στον Πειραιά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ερχεται μόνο για να δώσει και όχι για να πάρει. Αυτός ο άνθρωπος διαθέτει μια ναυτιλιακή εταιρεία που σφύζει από υγεία, που είναι εισηγμένη και σε διεθνή χρηματιστήρια. Ο Ολυμπιακός είναι, ίσως, η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δεν έχει χρέη και σίγουρα η μοναδική που παρουσιάζει ανάπτυξη και άνοδο στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ο κύριος Μαρινάκης δεν έχει ανάγκη τη διαφήμιση. Ερχεται για να δώσει και όχι για να πάρει.

Ε: Ως άνθρωπος του αθλητισμού θεωρείς πως έχουν γίνει αυτά τα οποία χρειάζονται για να αναπτυχθεί ο αθλητισμός στον Πειραιά;

Α: Δυστυχώς δεν υπήρχε πλάνο και πρόγραμμα. Τώρα υπάρχει. Εγκαταστάσεις. Οχι άλλα λουκέτα. Οχι άλλες κλειστές πόρτες. Χρειάζονται λόγια και όχι έργα. Ο Πειραιάς έχει στις τάξεις του Ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές και δεν έχει εγκαταστάσεις.

Ε: Ο Πύργος του Πειραιά, ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, έχει εγκαταλειφθεί. Εχεις περάσει από εκεί ως αθλητής πυγμαχίας του Ολυμπιακού. Σε θλίβει η εγκατάλειψή του;

Α: Ναι, είναι αλήθεια. Ημουν εκεί στην πυγμαχία του Ολυμπιακού. Τότε έσφυζε από ζωή. Τώρα κι εκεί έχει μπει λουκέτο. Δυστυχώς, η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις. Είναι δυστύχημα που ένα ιστορικό σημείο είναι κλειστό και πολλά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό δεν έχουν διέξοδο, «καταδικάζονται» να μένουν μπροστά από μια τηλεόραση και από μια κονσόλα παιχνιδιών.

E: Θεωρείς ότι υπάρχουν χώροι στον Πειραιά οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη Ακαδημιών;

Α: Σίγουρα υπάρχουν. Εχουμε παλιά εργοστάσια, έχουμε κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, έχουμε τεράστιες εκτάσεις ανεκμετάλλευτες. Ολοι τις ξέρουμε αλλά κανείς από την απερχόμενη δημοτική αρχή δεν τις εκμεταλλεύτηκε. Κάθε χρόνο οι εγγραφές στις Ακαδημίες του βόλεϊ του Ολυμπιακού, όπου είμαι υπεύθυνος, πολλαπλασιάζονται, αλλά δυστυχώς τα παιδιά αυτά φεύγουν διότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις.

Ε: Εργάζεσαι στον Ολυμπιακό, άρα γνωρίζεις εκ των έσω τι συμβαίνει. Τι αντιμετώπιση έχει ο Ερασιτέχνης από τον Δήμο Πειραιά;

Α: Βρήκε κλειστές πόρτες. Κανείς δεν ασχολήθηκε με τον Ερασιτέχνη και τα προβλήματά του. Οσες φορές υπέβαλα αίτημα, ως μέλος του ΟΠΑΝ, για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αδιαφόρησαν και άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και είναι κρίμα αυτό.

Ε: Η πόλη έχει την τύχη να διαθέτει τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό, που έχουν τεράστια ιστορία στον υγρό στίβο. Πολλοί δήμαρχοι υποσχέθηκαν ότι θα φτιάξουν Κολυμβητήριο για να στεγαστούν οι εκατοντάδες αθλητές του Πειραιά. Αρκέστηκαν όμως στις μακέτες. Υπάρχει πλέον η βούληση για την κατασκευή κολυμβητηρίου;

Α: Το κολυμβητήριο θα είναι έργο πνοής για τον Πειραιά. Εχουμε στην πόλη μας δύο ιστορικές ομάδες, έχουμε παγκόσμιους πρωταθλητές όπως ο Σπύρος Γιαννιώτης, πολλά κορίτσια από τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό έχουν πάρει χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο και δεν ξέρουν πού θα κάνουν προπόνηση και πόση ώρα. Δεν θα μείνουμε στις μακέτες και στα μεγαλόπνοα σχέδια. Είναι σημαντικό τα έργα που θα ανακοινώσουμε να γίνουν και να μην υπάρχει άνθρωπος που θα το αμφισβητεί. Τώρα υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν να βρουν πού έχουν γίνει τα έργα τα οποία έχουν ανακοινωθεί ότι έγιναν.

Ε: Ο Πειραιάς είναι ο τόπος που μεγάλωσες και εργάζεσαι. Ενα από τα μείζονα θέματα που έχει θέσει ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» είναι πως οι τουρίστες από το λιμάνι κατευθύνονται στην Αθήνα και απλά περνούν μέσα από τον Πειραιά, χωρίς να γνωρίζουν την πόλη. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει;

Α: Αυτό είναι μεγάλο θέμα. Για να μείνει ο επισκέπτης, ο τουρίστας, θα πρέπει να υπάρχει κάτι οργανωμένο. Να του δείξεις τον αληθινό Πειραιά, τον οποίο είμαι σίγουρος πως θα λατρέψει. Δυστυχώς, αφήνουμε τον κόσμο να φεύγει από τον Πειραιά, ενώ έχει τόσα ωραία μέρη να δει. Αυτά τα μέρη όμως πρέπει να τους τα δείξεις. Ο Δήμος, δηλαδή, μαζί με τους φορείς της πόλης.

Ε: Σχέδιο για να μείνει ο τουρίστας στον Πειραιά υπάρχει;

Α: Επειδή ασχολούμαι χρόνια με τον αθλητισμό, θα μιλήσω για τον αθλητικό τουρισμό. Τον συναντάμε σε πόλεις της Ευρώπης που δεν έχουν την ιστορία του Πειραιά. Εχουν όμως εγκαταστάσεις. Τι εννοώ; Φέτος ήρθε στην πόλη μας η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βόλεϊ, Μπελογκόριε. Ηρθε η Προ Ρέκο στο πόλο, η οποία είναι η πιο πλούσια ομάδα στον πλανήτη. Ολοι αυτοί βρέθηκαν μόνο στο γήπεδο και στο κολυμβητήριο. Δυστυχώς οι πόρτες του Δήμου είναι κλειστές για τον Ολυμπιακό. Δεν υπήρχε συνεργασία για να διαφημίσουμε τον Πειραιά. Ο Ολυμπιακός από μόνος του δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τόσες δράσεις. Επίσης, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, στον Πειραιά ήρθαν για προετοιμασία μίας εβδομάδας με τον Ολυμπιακό η εθνική ομάδα πόλο του Καναδά και της Γαλλίας. Φυσικά και αυτοί είδαν μόνο το κολυμβητήριο από τον Πειραιά και τίποτε άλλο. Ο αθλητικός τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί και έχουμε τις γνώσεις και το σχέδιο για να το πετύχουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου