Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η ιστορία του κορέο (photos)


Η πραγματική φωτογραφία στο ευφυές κορέο που έκαναν οι φίλοι του Ολυμπιακού την ώρα που κουνιόταν το σεντόνι «Piraeus means… knock out», είναι από τις σημαίνουσες στην ιστορία του μποξ. Το ευφυές έχει να κάνει με το πώς άλλαξαν το πρόσωπο του όρθιου πυγμάχου και ότι στο λευκό σορτσάκι υπάρχει το σήμα του Ολυμπιακού. Και φυσικά η επιλογή του μποξέρ ήταν η ορθότερη. Ποιος άλλος από τον Μοχάμεντ Αλί θα μπορούσε να κάνει τον Ολυμπιακό σε αυτήν την εντυπωσιακή και μυθολογική, για αυτό και αθλητική, απεικόνιση πριν την πρεμιέρα του Champions League.


Τι δείχνει η φωτογραφία; Το περίφημο νοκ άουτ του Μοχάμεντ Αλί στον Σόνι Λίστον, στις 25 Μαΐου του 1965 στο Λιούιστον του Μέιν. Τον προηγούμενο χρόνο οι δύο πυγμάχοι είχαν συναντηθεί σε έναν ακόμα πιο ιστορικό αγώνα, αφού ο Λίστον ήταν το μεγάλο φαβορί αλλά ο θρασύς Κάσιους Κλέι τον έκανε του τουλουμιού, μάλιστα ο Λίστον του πέταξε υγρό στα μάτια στον τέταρτο γύρο, αλλά αφού ο Κλέι άντεξε, ο Λίστον δεν σηκώθηκε καν για τον έβδομο γύρο και έτσι ο μικρός από το Λούιβιλ έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία. Μετά από εκείνο τον αγώνα ο Κλέι δήλωσε ότι από εκείνο το σημείο και εντεύθεν θα τον λένε Μοχάμεντ Αλί και ότι ασπάζεται τον μουσουλμανισμό.

Την επόμενη χρονιά τα πράγματα είναι κατάτι διαφορετικά. Ο Αλί είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής και ο Λίστον έχει το κίνητρο, αλλά μπαίνει χωρίς αυτοπεποίθηση στο ρινγκ, αφού φοβάται τον Αλί. Στον πρώτο γύρο ο κάτοχος του τίτλου σκάει στον Λίστον μία μπουνιά τόσο γρήγορη και δυνατή που μόνο από το ριπλέι φάνηκε. Ο Λίστον σκάει κάτω σαν σακί και είναι σχεδόν αναίσθητος. Και αυτή ακριβώς η στιγμή που απεικονίζει η φωτογραφία, είναι εκείνη που ο Αλί τον παρακινεί να σηκωθεί. «Σήκω και πάλεψε κορόιδο, θα νομίζουν ότι είναι στημένο!». Ο Λίστον δεν σηκώθηκε, ωστόσο, και ο Αλί κράτησε τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη. Ο Αλί έγραψε τον μύθο του στην πυγμαχία και έγινε μία εμβληματική φυσιογνωμία για τον αθλητισμό γενικότερα. Ο Λίστον, ο πιο τρομακτικός πυγμάχος μέχρι τότε, έχασε τη βαρύτητά του στη μυθιστορία του μποξ.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έριξε την Παρί έτσι νοκ άουτ, στο ματς του Καραϊσκάκη. Αλλά έχει το καθήκον να επιδείξει το ίδιο πολεμικό πνεύμα με τη συγκεκριμένη φάση και με αυτό που έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στην ομάδα του Μπλαν. Εξάλλου, η έλλειψη συγκέντρωσης στα κόρνερ της Παρί ήταν εκείνη που του στέρησε τη δυνατότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα.












Πηγή: gavros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου