Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Γούνας: "Για μια θέση στα μετάλλια"



Ο διεθνής περιφερειακός του Ολυμπιακού,  Αλέξανδρος Γούνας μίλησε στο Sport24.gr για την προετοιμασία της εθνικής ομάδας, τους αντιπάλους της στη φάση των ομίλων στο Καζάν, το δύσκολο καλοκαίρι για το ελληνικό καλοκαίρι που φυσικά δεν άφησε ανεπηρέαστους τους διεθνείς και βέβαια το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:


Πώς κύλησε η μακρά προετοιμασία; Υπήρξαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτής ειδικά μετά τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη χώρα; Διαπιστώσατε κάποια αλλαγή-βελτίωση των συνθηκών στην προετοιμασία, καθώς η εθνική ομάδα έχει πλέον ένα μεγάλο χορηγό;

"Η προετοιμασία μας αυτόν τον 1.5 μήνα κύλησε πάρα πολύ καλά, διότι καταφέραμε και δουλέψαμε όλους τους τομείς και βελτιωθήκαμε αρκετά ως ομάδα.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην Ελλάδα και οι συνεχείς πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ένα ρευστό και αμφίβολο περιβάλλον, γεγονός που δεν μας βοηθάει καθόλου, υπήρξε προς στιγμήν αμφιβολία για τη δυνατότητα πραγματοποίησης των ταξιδιών μας στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία, όμως τέλος καλό, όλα καλά.

Το να υπάρχουν χορηγοί στον αθλητισμό τη σήμερον ημέρα είναι κάτι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο για αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της ομάδας μου, την εταιρεία Stoiximan.gr για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη της".

Ποιο θα είναι το δυνατό σημείο της ομάδας; Σε ποιους τομείς δόθηκε έμφαση στην προετοιμασία από τους προπονητές;

"Το δυνατό σημείο αυτής της ομάδας είναι ότι απαρτίζεται από παίκτες όπου ο καθένας ξεχωριστά, αλλά κυρίως όλοι μαζί ενωμένοι σαν ομάδα, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους παίκτες που βρίσκονται στις ελίτ ομάδες του αθλήματος μας.

Το μόνο που απομένει είναι να υπάρξει σωστή συνεργασία και αλληλοβοήθεια κατά τη διάρκεια των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Καζάν, ούτως ώστε να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο που τόσο πολύ πιστεύουμε ότι αξίζουμε. Όπως προείπα, δουλέψαμε σκληρά σε αρκετούς τομείς, κάτι που ελπίζω να φανεί στους προσεχείς μας αγώνες".

Μπορείτε να κάνετε μια ανάλυση των αντιπάλων μας στον όμιλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος;

"Γενικά, πιστεύω πως ο όμιλος μας είναι αρκετά δύσκολος, βρίσκονται δυνατές ομάδες, η Ιταλία, η Αμερική (ΗΠΑ), αλλά και η διοργανώτρια Ρωσία. Όσον αφορά την Ιταλία, νομίζω πως τα λόγια είναι περιττά διότι οι διακρίσεις της τα τελευταία χρόνια (σ.σ. αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο το 2012, 4η στο παγκόσμιο του 2013, 3η στο ευρωπαϊκό του 2014) μαρτυρούν το επίπεδο της. Η Αμερική είναι μια αρκετά σκληρή ομάδα με ποιοτικούς παίκτες. Η Ρωσία είναι η υποδέεστερη ομάδα του ομίλου, κατέχει ένα σημαντικό αβαντάζ, αυτό του κόσμου, καθώς είναι η διοργανώτρια".

Μετά τη νίκη επί της Σερβίας δημιουργήθηκαν προσδοκίες για μια μεγάλη πορεία στο Καζάν, το ταλέντο της ομάδας σε συνδυασμό με την επέτειο του Μόντρεαλ ενισχύουν αυτή την άποψη. Εσείς που απαρτίζετε την ομάδα, με ποια θέση θα είστε αρκούντως ευχαριστημένοι;

"Η νίκη απέναντι στη Σερβία είναι πάρα πολύ σπουδαία, χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο όφελος (πέρα από το ψυχολογικό) τη δεδομένη στιγμή που αυτή πραγματοποιήθηκε. Σίγουρα μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τους εαυτούς μας.

Αυτό που είχαν καταφέρει τα παιδιά του 2015 στο Μόντραλ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν ο Χρήστος (Αφρουδάκης) και ο Μανώλης (Μυλωνάκης) που είναι ακόμα στην ομάδα, είναι κάτι ανεπανάληπτο. Ελπίζω να καταφέρουμε να ζήσουμε και εμείς οι υπόλοιποι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.

Όσον αφορά την πορεία της ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, πιστεύω πως αν δούμε τα παιχνίδια ένα προς ένα ξεχωριστά, είμαστε συγκεντρωμένοι και αν προσπαθήσουμε με το 100% του εαυτού μας, πιστεύω πως θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ακόμα και μια θέση στα μετάλλια, όπως το 2005".

Οι δύο πρώτοι του Καζάν προκρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι Σέρβοι που νικήσατε, οι Αμερικανοί που μας περιμένουν στον όμιλο, βρίσκονται ήδη εκεί. Πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την Ελλάδα;

"Στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν μόνο οι δώδεκα καλύτερες ομάδες του κόσμου και έχουμε μπροστά μας διάφορες διοργανώνες που μπορούν να μας προσφέρουν την πολυπόθητη πρόκριση. Η Ελλάδα στο πόλο δίνει ανελλιπώς το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που θεωρώ πως θα συνεχίσει να συμβαίνει και με εμάς".

 Ως ένα από τα νεότερα παιδιά στην ομάδα, θυμάσαι να μας πεις που βρισκόσουν όταν η εθνική κατέκτησε το χάλκινο το 2005 και αν θέλεις να μοιραστείς μαζί μας την καλύτερη ανάμνηση σου (ως θεατής ή τηλεθεατής) από την εθνική;

"Το 2005 όταν κατακτήθηκε το χάλκινο μετάλλιο από την εθνική μας στο Μόντρεαλ, έβλεπα το παιχνίδι από την τηλεόραση στο σπίτι μου. Δύο είναι οι φάσεις που μου έχουν μείνει αξέχαστες από αυτόν τον αγώνα. Η πρώτη είναι το γκολ της ισοφάρισης του Χρήστου στον παίκτη παραπάνω και η δεύτερη είναι το νικητήριο γκολ στην παράταση μαζί με τον πανηγυρισμό του Γιώργου Αφρουδάκη. Αυτές οι δύο στιγμές είναι χαραγμένες βαθιά στη μνήμη μου με την ελπίδα να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον".

Κοιτώντας πίσω σε όλα έχει πετύχει η εθνική πόλο των ανδρών, είναι ώθηση η βάρος; Λένε πως είναι και τα δύο, αλλά πρίν από τον αγώνα τι μετράει πιο πολύ;

"Και εγώ πιστεύω πως είναι συνδυασμός των δύο, αλλά ειδικά πριν τον αγώνα, πρέπει να ξεχνάμε τα πάντα και με καθαρό μυαλό να παλεύουμε κάθε φορά για τη νίκη".

Μετά από μια δύσκολη χρονιά επιτυχίες σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, στην εθνική υπάρχει ατομική επιδίωξη στο αγωνιστικό κομμάτι;

"Πάντα μια ομάδα για να έχει επιτυχίες πρέπει όλα τα μέλη της να συμμετέχουν στο 100% του εαυτού τους. Εάν η ατομική διάκριση έρθει μέσα από την ομαδική δουλειά και προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν είναι στόχος καθ'αυτός. Σημασία έχει η ομαδική διάκριση, η οποία θεωρώ πως αποτελεί απώτερο σκοπό όλων των παικτών αυτής της ομάδας"

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έχετε τον ίδιο προπονητή και στην εθνική ομάδα. Είναι ίδια η προσωπική σχέση σας με τον Θοδωρή Βλάχο, για τον επαγγελματισμό του προπονητή δεν τίθεται αμφιβολία.

"Η σχέση μας με τον προπονητή είναι ακριβώς η ίδια και στην εθνική και στον Ολυμπιακό. Είναι ένας προπονητής αντικειμενικός, ο οποίος γνωρίζει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των παικτών του και νομίζω λόγω του προαναφερθέντος, ξέρει να βγάζει τον καλύτερο εαυτό από τον καθέναν από εμάς".

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μια περίοδος ταραχής για τη χώρα, πως αλήθεια αντιμετωπίζει την κατάσταση ένας αθλητής που προετοιμάζεται για να λάβει μέρος σε μια μεγάλη διοργάνωση;

"Η αλήθεια είναι ότι η ταραχή δημιούργησε αβεβαιότητα και αποσυντοντισμό σε εμάς τους αθλητές, αλλά νομίζω πως είναι καθήκον για εμάς αυτές οι δύσκολες στιγμές για τη χώρα να μας πεισμώνουν, ώστε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να ανεβάζουμε τη χώρα όσο πιο ψηλά μπορούμε".

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών αντιμετωπίζει την "αργυρή" Ολυμπιονίκη Ιταλία τη Δευτέρα (27/7) και θα ακολουθήσουν οι αγώνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες (29/7) και τη Ρωσία (31/7) για τον Β' Όμιλο. Η πρώτη θέση δίνει το εισιτήριο στα προημιτελικά, η δεύτερη και η τρίτη στέλνει τις ομάδες στα πλέι οφ με τις ομάδες του Α' Ομίλου (Κροατία, Καναδάς, Βραζιλία, Κίνα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου