Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η Καποέιρα στο πρόγραμμα των Πολεμικών Τεχνών του Ολυμπιακού


Αρχίζουν τα μαθήματα της Πολεμικής Τέχνης της Βραζιλίας από τον κορυφαίο του είδους, Μουράλια, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας στο «Γ. Καραϊσκάκης».


Μια ξεχωριστή και συναρπαστική Πολεμική Τέχνη, η οποία προέρχεται από την Βραζιλία, η Καποέιρα, εντάσσεται πλέον στο πρόγραμμα των μαθημάτων του Ολυμπιακού!  Μετά από την Πυγμαχία, το Kick Boxing, το Ταε Κβο Ντο ο Ολυμπιακός σου προσφέρει την δυνατότητα να μάθεις τα μυστικά της βραζιλιάνικης Πολεμικής Τέχνης από τον κορυφαίου «δάσκαλο» του είδους, τον Μουράλια. Ο Βραζιλιάνος «δάσκαλος» με καταγωγή από το Μπέλο Οριζόντε, είναι 12 χρόνια στην Ελλάδα και έχει συνδέσει το όνομα του με την Καποέιρα την οποία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί από την ηλικία των 4 ετών!

Τα μαθήματα Καποέιρα θα γίνονται στην εγκατάσταση του Ταε Κβο Ντο στο "Γ. Καραϊσκάκης και εκτός από παιδιά μπορεί να γραφτούν και να… ταξιδέψουν στην Βραζιλία και ενήλικες και των δυο φύλων. Ο Ολυμπιακός είχε και έχει άμεση σχέση με την χώρα της Λατινικής Αμερικής λόγω του ποδοσφαίρου και αυτό θα ... αποδειχτεί και στο τατάμι του Ταε Κβο Ντο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του στην εμπορική στοά του "Γ. Καραϊσκάκης".

Τι είναι η Καποέιρα; 

Η διαρκής κίνηση, ο ρυθμός, το τραγούδι,  τα ακροβατικά και το έντονο συναίσθημα της συλλογικότητας είναι τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστή την πολεμική τέχνη της Καποέιρα. Της βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση και εκτός της... πατρίδας της. Έχοντας για καμουφλάζ τις χορευτικές κινήσεις, στις οποίες επιδίδονταν οι αφρικανοί σκλάβοι που την ανέπτυξαν στις φυτείες της αποκιοκρατίας για να μη γίνονται αντιληπτοί από τους επιστάτες, προκαλεί ακόμα το ερώτημα: «πολεμική τέχνη ή χορός;». 

Η απάντηση είναι απλή. Πολεμική τέχνη με χορευτικές κινήσεις. Κινήσεις που κάνουν την εξάσκησή της μία ευχάριστη διέξοδος από την καθημερινότητα. Τα τραγούδια και η μουσική που συνοδεύουν τους καποερίστες σε όλες τους τις δραστηριότητες, την κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή. Τόσο ως πολεμική τέχνη, όσο και ως γυμναστική η καποέιρα βελτιώνει την αυτοάμυνα τόσο σωματικά –απέναντι σε πιθανούς κινδύνους- όσο και πνευματικά –απέναντι σε ύπουλους αντιπάλους των σύγχρονων κοινωνιών-, αφού μετά από κάθε προπόνηση, μετά από κάθε παιχνίδι (διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται), η ευεξία του καποερίστα είναι δεδομένη. Από την ελευθερία των κινήσεων στο παιχνίδι και από τον λόγο της γέννησής της, τη μάχη για την ελευθερία των σκλάβων, η καποέιρα αναφέρεται πολύ συχνά σε όλο τον κόσμο ως η (πολεμική) τέχνη της ελευθερίας.

Βήμα με βήμα, κίνηση με κίνηση, οι καποερίστες φτάνουν στο σημείο που πίστευαν ότι δεν μπορούν  να φτάσουν. Το πρώτο ακροβατικό, η πρώτη «δύσκολη» αλληλουχία κινήσεων με τον συναθλητή τονώνουν την αυτοπεποίθηση για συνεχώς ανάλογη συνέχεια. Οι γρήγορες σωματικές αλλαγές από την προπόνηση που γυμνάζει όλο το σώμα, προκαλούν και την εσωτερική βελτίωση του αθλητή. Στην καποέιρα, άλλωστε, δεν γυμνάζεται μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό, καθώς η εξυπνάδα, η αντίληψη και η ευστροφία του καποερίστα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο ακόμα και από τη σωματική δύναμη

Εκτός από τη μουσική και το τραγούδι, στην ταυτότητα της καποέιρα υπάρχει και ένα ακόμα ξεχωριστό στοιχείο. Τα παρατσούκλια των αθλητών. Κάθε καποερίστας έχει το δικό του όνομα, το οποίο προκύπτει ή από ένα στοιχείο του χαρακτήρα του ή από τον τρόπο που παίζει, το οποίο εντοπίζει ο δάσκαλος και του το δίνει για να τον ακολουθεί σε όλες τις εκδηλώσεις της καποέιρα. 

Οι φαν των βίντεο γκέιμς πιθανότατα γνωρίζουν καλά την καποέιρα και από το δημοφιλέστατο παιχνίδι Tekken, στο οποίο ο Έντι (το δικό του χαϊδευτικό είναι Gordo, χοντρός δηλαδή), είναι από τους πιο αγαπημένους ήρωες του παιχνιδιού.Κάντε την πρώτη «ζίνγκα» (τη βασική κίνηση) και είναι σίγουρο ότι με το πρώτο μάθημα η καποέιρα θα σας κερδίσει. Με το δεύτερο; Θα σας συναρπάσει και θα σας οδηγήσει σε ωραία γυμναστικά μονοπάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου